Лидерите на страните от Г-7 ще опитат да забранят на световните компании от бижутерската и шлифовъчната промишленост да внасят и предлагат на пазара руски диаманти. Това става ясно от информация на Комитета за бдителност на американските бижутери (JVC).

Тепъпва ще се обмисля подходящ план за ограничаване на разпространението на полирани диаманти, произведени от необработени диаманти, добивани в Руската федерация.

"Вероятно ще бъде въведена декларация, че диамантите, внесени в САЩ и пазарите на Г-7, първоначално не са били добивани в Русия", съобщи Джеймс О'Брайън - председател на Службата за координация на санкциите на САЩ, цитиран от JVC.

Той подчертава, че руската държавна компания "Алроса" (Alrosa) е "дълбоко свързана със структурите на властта в Русия и правителството на САЩ иска да се увери, че приходите от нейните дейности не се използват за финансиране на разходите за войната в Украйна.

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи в Якутия

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи

Съоръжението ще струва над 1,7 милиарда долара

Освен опитът за контрол над руските диаманти, САЩ разследват ситуацията около възможните доставки на рубини и скъпоценни камъни за Русия от Мианмар, който беше обект на американски санкции след 2021 година.

ЕС не успя да наложи санкции върху руската диамантена индустрия

Предишните опити на Европейския съюз да наложи санкции за руските диаманти срещнаха съпротива от редица важни играчи на пазара на диаманти, предимно Белгия.

Аргументът на страната беше, че подобни санкции ще навредят на интересите на участниците във важна индустрия за страната, тъй като един от най-големите световни центрове за търговия с диаманти се намира в Антверпен.

Освен това белгийските служители отбелязаха, че при липса на механизъм за проследяване транзакциите просто ще се преместят в центрове за търговия извън ЕС.

През Антверпен минават 86% от необработените диаманти в света

Разследване на британския The Guardian от 2022 година показа, че Белгия е единствената страна в ЕС, която внася значително количество диаманти от Русия.

Имаше искания за добавяне на диаманти към списъка със санкции, но това не се случи, дори с призивите на президента на Украйна Владимир Зеленски, който каза пред парламента на Белгия през март, че мирът струва "повече от всички диаманти".

През Антверпен минават 86% от необработените диаманти в света. В невзрачните бетонни офиси на Антверпен идват скъпоценни камъни на милиарди години от далечните мини в Ботсвана, Канада, Южна Африка, Ангола и Русия.

Аферата на Белгия с руските диаманти

Аферата на Белгия с руските диаманти

През Антверпен минават 86% от необработените диаманти в света