Аукционите за петрол в Бразилия през ноември обикновено не получават много ентусиазирани реакции от пазарите или от глобалните компании за проучване и производство на нефтени продукти. Но през този месец Petrobras не можеше да се надява на по-добро развитие от тях. Тя получи пълен контрол върху 8 млрд. барела петрол, намиращи се в полето Бузиос, предаде Oilprice.com.

Това значително подпомага експанзията на Petrobras, която вече е най-бързо растящата петролна компания в света. А прогнозите пред държавния гигант са повече от оптимистични. Всъщност към 2030 г. тя може да е най-голямата петролна публично търгувана компания в света, сочи прогнозата на консултантската компания Rystad Energy.

Защо Petrobras ще получи 9 милиарда долара от правителството?

Защо Petrobras ще получи 9 милиарда долара от правителството?

И как това ще помогне за по-голям добив на петрол?

За да експлоатира новите си запаси, Бразилия ще инвестира впечатляващите 70 млрд. долара между 2020 и 2025 г. само за разработване на петролното поле. Очакванията са, че това ще окаже огромен ефект върху държавната ѝ петролна компания. "Нашата прогноза е, че само Petrobras ще може да създаде ръст на предлагането от 1,3 млн. барела петрол дневно през следващите десет години", коментира Адитя Рави от Rystad Energy.

Само в рамките на настоящата година Petrobras се изкачи от пета до трета позиция сред най-големите публични производители на петрол, след като добивът ѝ достигна 2,2 млн. барела дневно през третото тримесечие. Възможно е само след няколко месеца тя да изпревари и PetroChina, след което единствената компания, с която ще трябва да се конкурира за първата позиция, ще е Роснефть.

Petrobras плаща $3 милиарда, за да се измъкне от дело за корупция

Петролен гигант плаща $3 милиарда, за да се измъкне от дело за корупция

Компанията е подвела инвеститорите си

Общият добив на Бразилия е възможно да нарасне двукратно през следващите малко над 10 години. Средната му норма през настоящата година е 2,8 млн. барела дневно, но прогнозата е той да нарасне до 5,5 млн. барела дневно към 2030 г. Това увеличение ще се дължи почти изцяло на Petrobras през следващите години.

Това може да се окаже добре дошло за ОПЕК, ако плановете на властите в страната за включването на страната в петролния картел се сбъднат. С подобно производство страната ще стане третият най-голям участник в него, изоставащ единствено от Саудитска Арабия и Ирак. Но не всички са оптимисти.

Арестуваха бразилски сенатор заради Petrobras

Арестуваха бразилски сенатор заради Petrobras

Пречел на разследването

"Присъединяването към ОПЕК може да се окаже голям проблем за Бразилия и да вкара страната под светлината на прожекторите, индикиращи риск, точно в момента, в който производството ѝ започва да расте", коментира Рави. А държавата вече има проблеми. През последния месец 45 блока за копаене бяха предложени на търг, а само 15 от тях получиха оферти. Това е сигнал, че страната днес не е толкова привлекателна за международни инвеститори, колкото властите са се надявали.