Печалбата на Boeing се срина с 21 процента през първите три месеца на годината заради кризата, която доведе до спирането на полетите на най-добре продаващите се самолети на компанията 737 MAX.

През тримесечието печалбата пада до $2,15 милиарда, при $2,48 милиарда година по-рано, а продажбите намаляват с два процента до $22,92 милиарда.

По време на представянето на резултатите, Boeing заяви, че кризата със свалените 737 MAX е струвало на компанията около $1 милиард повишени разходи през трите месеца. Заради двете катастрофи и мерките след тях, производството на самолетите се е оскъпило. Част от средствата са вложени и в усилията за поправяне на програмното обезпечение на машините, което може би е довело до фаталния край на общо 346 души.

Анализатори, цитирани от The Wall Street Journal, изчисляват, че кризата може да струва на Boeing до $3 милиарда, като в тази сума са включени обезщетения за семействата на загиналите, както и на авиолиниите и доставчици.

Компанията обяви още, че е постигнала прогрес при създаването на софтуерна поправка, която да реши проблема.

Междувременно Boeing е намалила и производството на самолети до 42 на месец от 52 през предходното тримесечие, което е довело и до по-нисък паричен поток от около $350 милиона спрямо година по-рано.

Поръчките, които производителят трябва да изпълни, са 5 600 на обща стойност $399 милиарда при 5 900 поръчки за $412 милиарда през предходното тримесечие.

Авиокомпаниите сложиха на пауза поръчките на Boeing 737 Max

Авиокомпаниите сложиха на пауза поръчките на Boeing 737 Max

За първото тримесечие те са едва 10 при 112 година по-рано