Едно от най-големите и енергоинтензивни предприятия у нас - Комбинатът за цветни метали в Пловдив (КЦМ), ускорява своя "зелен" преход с дългосрочен договор за покупка на ток от ВЕИ.

В продължение на 12 години, считано от 2024 г., КЦМ ще използва ток от нов соларен парк на компанията Enery. Подобно на самото предприятие, сделката е една от най-мащабните на пазара.

Контекст: КЦМ е водещ производител на олово и цинк в Югоизточна Европа с над 60-годишен опит на пазара. Той е част от Холдинг КЦМ 2000 - най-голямата минно-металургична компания.

КЦМ 2000 добавя Холдинг към името си

Един от големите индустриални холдинги в България променя името си

Холдингът е най-голямата компания за производство на олово и цинк в Югоизточна Европа

Комбинатът има годишна консумация на електрическа енергия в размер на близо 400 GWh. Това е предприятие в отрасъл, който е трудно да стане "зелен", но през последните години екологичните, социалните и управленските стратегии в бранша търсят решения, подобни на това, което сега става факт - дългосрочно обвързване с големи доставчици на електроенергия от ВЕИ.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Създадената през 2019 г. Enery има мощности, които генерират над 200 GWh годишно и работи по проекти в Централна Европа, които многократно биха увеличили нейния "зелен" флот - от 280 MW в момента до 7 GW.

Детайли: "Ние, заедно с Enery, днес започваме едно партньорство, което практически ще осигури 10% от нашето годишно потребление на енергия да бъде от фотоволтаична инсталация", коментира пред БНР изпълнителният директор на КЦМ АД Иван Добрев.

КЦМ разширява производството си с €65 милиона

С €65 милиона разширяват комбината за цветни метали в Пловдив

Средствата са отпуснати от ЕИБ по плана "Юнкер"

Предприятие с мащабите на КЦМ годишно плаща около 100 млн. лева за ток по актуални цени, което означава, че за енергия от ВЕИ ще се заделят по 10 млн. лева през следващите 12 години.

Комбинатът ще се захранва от нова слънчева електроцентрала с очаквано годишно производство от общо 200 GWh - не само за КЦМ, но и за други клиенти. Тя е в строеж, като се намира между Свищов и Русе и по данни на "Капитал" инвестицията е в размер на около 170 млн. лева.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.