Лондонското летище "Хийтроу" (Heathrow) повиши прогнозата си за броя на обслужените пътници за 2022 г. до 52,8 милиона души, което е 65% от нивата, отчитани преди пандемията от коронавирус, съобщи Ройтерс.

Ревизираното нагоре увеличение на пътникопотока е в резултат на засилено търсене на пътувания с цел отдих и развлечения, макар да се очаква броят на пътниците да спадне значително след края на лятото.

Летището, което отчете коригирана основна печалба от 273 милиона паунда (348 милиона долара) за първото тримесечие на годината, съобщи, че не очаква да се върне към печалба и дивиденти през настоящата година, тъй като кумулативните загуби в резултат на пандемията надхвърлиха 4 милиарда лири (5,08 милиарда долара).

Главният изпълнителен директор на "Хийтроу" Джон Холанд-Кей коментира, че на британския туристически пазар има търсене на градски почивки и ваканции на плажа, но перспективите след лятото все още са несигурни.

"Хийтроу" планира да назначи повече от 1000 нови служители по сигурността. Освен това летището помага на авиокомпаниите, служителите по наземното обслужване на самолетите и търговците на дребно да запълнят над 12 000 вакантни работни места, съобщи още Холанд-Кей.

През последните седмици някои британски летища се бореха да увеличат персонала си, за да се справят с възстановяването при търсенето на пътувания.

Лондонското летище "Хийтроу" с най-малък брой пасажери от 50 години насам

Лондонското летище "Хийтроу" с най-малък брой пасажери от 50 години насам

Водещият европейски аеропорт иска да постигне 45,5 милиона пътници през тази година