Пикантните храни са тайното оръжие за справяне с жегите - помагат за регулиране на телесната температура, подобряват метаболизма и пазят от дебнещите на всеки ъгъл летни инфекции. Проблемът е, че вече и лютото е като дебелата прохладна сянка - не достига за всички. В това се убеждават в САЩ, където популярен "огнен" сос изчезна от магазините и цената му скочи десетки пъти, пише АП в свой материал.

Контекст: Срирача е тайландски сос от люти чушки, който е изключително популярен зад Океана - и особено от производителя Huy Fong. Цената му е между 5 и 10 долара на бутилка. Когато го има.

Глобалните разходи за внос на храни с исторически връх от $2 трилиона

Глобалните разходи за внос на храни с исторически връх от $2 трилиона

Основната причина е покачването на цените на хранителните стоки

Детайли: В последно време доставките на соса са нарушени в цялата страна. Това отприщи вълна на паническо презапасяване, позната и у нас от баталните сцени по щандовете с тоалетна хартия в началото на пандемията и на регалите с олио - в края ѝ. Не само това, но прекупвачи започнаха да продават в eBay бутилки от лютия продукт на цени от 20 до потресаващите 150 долара.

Както отбелязва АП, печалбите се трупат заради характерния за купувачите страх, че ще загубят достъпа до желан от тях продукт. "Хората просто започват да се запасяват и това допълнително влошава ситуацията", коментира проф. Давид Ортега, икономист в сферата на хранителната промишленост и преподавател в Университета на щата Мичиган.

От кори за баница до каймак: какво изнасят българските производители и кои държави са най-големите ценители на родните ни храни?

От кори за баница до каймак: какво изнасят българските производители и кои държави са най-големите ценители на родните ни храни?

Над 42 млн. лв. износ за полугодието реализираха родни производители в партньорство с Лидл България

Защо: Целият сюжет около срирача соса на Huy Fong е илюстрация на по-големи проблеми, свързани със снабдяването и логистиката на хранителната индустрия в наши дни.

Според някои експерти голяма роля за проблемите имат климатичните промени, донесли нестабилно време и екстремна суша в Мексико и американския Югозапад, откъдето идват лютите чушки халапеньо, които компанията влага в продукта си. Най-често те се напояват с вода от река Колорадо, чиито водни нива са на историческия минимум - и то на фона на много слаби валежи.

Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне заради екстремния климат

Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне заради екстремния климат

Сериозните проблеми в Бразилия, дават представа за това какво ни чака в бъдеще

Това не е нов проблем. През 2021 г. Huy Fong се наложи да спрат производство за известно време, а още през 2020 г. те предупреждаваха, че може да имат недостатъчно суровини заради атмосферните условия.

Според проф. Стефани Уокър от Университета на щата Ню Мексико, която следи пазара, климатът не е единственият виновник за изчезването на сосовете - производителят има прекалено малко доставчици и при проблем при тях просто не може да си набави нужното количество халапеньо.

За период от близо 30 години фирмата работеше само с един по-голям земеделски партньор, но преди 6 години двете страни стигнаха до съд и не липсват коментари, че Huy Fong не са успели да изградят нова работеща верига на доставките - за разлика от конкурентите, които поне засега успяват да предложат продукцията си на потенциалните купувачи.

Още нещо: С казуса се занимава даже експерт от SAP. Според Ричард Хауълс ще отнеме време, докато започне отглеждането на използваните от компанията сортове халапеньо на по-слабо засегнати от климатичните аномалии места, а може да минат години, докато се внедрят по-устойчиви сортове или се промени рецептата така, че да не зависи от използваните в момента съставки.

Затова и по думите му бизнесът и потребителите трябва на първо място да оптимизират начина, по който използват природните ресурси - действията постфактум при производството и веригата на доставки идват на висока цена, а резултатите не могат да се очакват веднага.