Автомобилният производител Mercedes-Benz планира потенциална продажба на представителствата и сервизите, които притежава в Германия. Позовавайки се на положителния опит на други европейски пазари, Mercedes-Benz обмисля създаването на собствени търговски клонове на групата с по-голяма независимост в Германия.

"След много положителен опит на различни европейски пазари, ние също проучваме как можем да създадем нашите притежавани от Групата клонове за търговия на дребно по-независимо в Германия. Потенциална продажба на опитни и известни дилърски групи се оценява и не може да бъде изключена", се разкрива в изявлението.

Надзорният съвет на Mercedes-Benz се очаква да прегледа и евентуално да одобри тези планове, съобщи първи германският всекидневник Handelsblatt. Mercedes-Benz пояснява, че прегледът ще бъде извършен на индивидуална и клонова база, изключвайки затварянето на клонове като предмет на оценката. Прегледът обхваща 20 клона, състоящи се от 80 представителства с около 8 000 души персонал. Прогнозната стойност на всеки клон е до 40 милиона евро.

Deutsche Telekom изпревари Mercedes-Benz и стана най-скъпата марка в Европа

Deutsche Telekom изпревари Mercedes-Benz и стана най-скъпата марка в Европа

Кои са останалите първенци?

Mercedes-Benz подчерта, че потенциалните купувачи трябва да притежават "опит в търговията на дребно с автомобили" и да се ангажират с поддържането на гаранции за работа в Германия.

"Целта е да се осигури дългосрочна устойчивост на регионалните работни места, както и съществуването и конкурентоспособността на клоновете", се казва в съобщението на Mercedes-Benz, в което се подчертава ангажимента за поддържане на стабилността на регионалната заетост.

Решението на автомобилния производител е в съответствие със стратегията му за оптимизиране на дилърската му мрежа, практика, която прилага през предходните години. Mercedes-Benz успешно продаде различни шоуруми в Обединеното кралство, Италия, Испания, Белгия и Чехия, демонстрирайки гъвкав подход към своите операции на дребно.

Снимка 650044

Източник: Mercedes-Benz