Над 400 международни корпорации вече се оттеглиха от Русия в резултат на нейната инвазия в Украйна. Това се случи не само, защото беше заложена тяхната репутация, но и заради сложна мрежа от санкции, наложени от ЕС и от правителството на САЩ. И разбира се, заради блокирането на глобалните финансови системи, които правят работата в Русия трудна, дори невъзможна.

Списъкът на санкционираните юридически и физически лица става все по-дълъг. И докато най-големите международни компании защитават своите марки и финансови операции, при представителите на малкия и среден бизнес нещата обикновено са малко по-различни.

Дали обаче западните санкции не крият неприятна изненада и за по-малките компании? Разбира се, че да, пише CNBC, цитирайки финансови експерти и икономисти.

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Забраните включват и износ от ЕС за Русия на луксозни стоки, вкл. бижута

Именно малките предприятия от Европа и САЩ трябва да предприемат сериозни стъпки, за да проучат собствените си потенциални връзки със санкционирани руски фирми и физически лица. В противен случай са изправени пред много сериозни рискове.

Можем да вземем за пример компанията за обучение по киберсигурност INE. Тя е представител на средния бизнес, който не е очаквал да се сблъска с последствията от санкциите срещу Русия. Оказва се, че това е грешка.

От INE направиха свой собствен списък с клиенти в базата данни, за да проверят дали някои от тях са свързани със санкциите на Министерството на финансите на САЩ. За своя изненада компанията открива, че прави бизнес с редица санкционирани банки и физически лица.

"Открихме два руски бизнеса, санкционирани на най-високи нива и бяфме наистина шокирани", коментира Скот Седербаум, който е главен маркетинг директор на INE.

От INE са принудени незабавно да прекъснат връзките си със санкционираните клиенти, на които компанията е предоставяла различни ИТ услуги за обучение.

"От гледна точка на малкия бизнес в Америка, никой не говори за това, че е изложен на потенциален риск. Същото се отнася и за голяма част от малкия и среден бизнес в Европа. ПРосот никой не акцентира върху това", допълва Седербаум.

Като цяло рискът малният бизнес да има връзки с руски субекти от списъците със санкции може и да е нисък, но в глобалната цифрова икономика рискът е налице.

Мерки за безопасност за по-малкия бизнес

Експертите казват, че малката превенция може да се окаже от голяма полза. Въпреки че е почти невъзможно да знаем точно колко твърда позиция биха предприели правителствата на САЩ и на Брюксел срещу малък бизнес в нарушение на западните санкции спрямо Русия - те биха могли да доведат една по-малка компания и до фалит.

Размерът на фирмата сам по себе си не е извинение за нарушаване на закона. Правителството обаче може и да прояви повече разбиране ако дадена компания може да докаже, че е предприела стъпки за разследване на своите руски клиенти, ако работи с такива. Или ако разполага с протоколи за търсене на потенциални нарушения, дори и в крайна сметка да е допуснала грешка.

Всъщност има голяма разлика между технологичните стартъпи и по-малките компании като цяло. Именно фирмите от ИТ сектора, които често работят с Русия, трябва да бъдат особено внимателни и предпазливи.

Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под санкции лица и компании

Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под санкции лица и компании

Засега не се ограничава достъпа на "обикновените" руснаци

Защото не е необходимо да е налице физически продукт - поставянето на данни в мрежата или в облака може да бъде нарушение в зависимост от това кой има достъп до тях.

Русия има стотици хиляди ИТ специалисти, работещи само в Москва и Санкт Петербург. От графични дизайн до уеб разработчици и маркетинг специалисти, Русия е място, в което съществуват бизнес връзки на всички нива на фирмите с компании от целия свят.

Много американски и европейски фирми, които продават стоки и услуги в Русия дори не се замислят за това. Дори най-големите руски банки, които са санкционирани, имат много дъщерни дружества, развиващи различни видове бизнес - от уеб разработки до кибер продукти. И те работят с клиенти от Европа и от САЩ.

Финансови и финтех компании, фирми за разработка на софтуер и редица други участват в аутсорсинг отношения. От своя страна Източна Европа се превърна в популярно място за малки и големи технологични компании и това означава, че има все по-голям шанс в много от тях да има и руски инвеститори.

Изводът е, че както големите, така и по-малките фирми, особено от ИТ сектора, трябва да бъдат внимателни и да направят всичко възможно да проследят добре как, с кого и къде работят. За да не се окажат потърпевши от правителствата на Европа или САЩ.

В Русия предлагат национализация на имуществото на компании, напускащи страната заради санкциите

В Русия предлагат национализация на имуществото на компании, напускащи страната заради санкциите

От последните напускащи са финландските Valio и Pauling, а след тях и Fazer