Въпреки отстъплението на коронавируса и падането на противоепидемичните мерки, почти 20% от работещите в цяла Великобритания продължават да се трудят изцяло по домовете си, като нивата в Лондон са най-високи, съобщава Yahoo Finance, като се позовава на британската статистика.

Хибридната работа, достъпна преди пандемията само за една осма от населението на страната, сега се използва от 3,5 пъти повече хора (28%), 16% са тези, които работят само и единствено от дома си. Това са по-ниски нива в сравнение с пика на пандемията (тогава 49% от хората бяха работили от вкъщи в даден момент през последната седмица преди анкетата), но всъщност показва ръст спрямо година по-рано (когато бяха 38%).

€2,5 милиарда са инвестирани в офиси през първата половина на 2022 г. в ЦИЕ, въпреки работата от вкъщи

€2,5 милиарда са инвестирани в офиси през първата половина на 2022 г. в ЦИЕ, въпреки работата от вкъщи

В проучване сред професионалисти от висшия мениджмънт на компании, базирани в Полша, 89 % от анкетираните посочват, че в техните организации е въведен хибриден модел на работа

На този фон в Лондон само хибридно работещите са цели 40 на сто, като тук не влизат тези, които въобще не посещават офиса.

Хибридната работа и тази изцяло от вкъщи са "новото нормално" най-вече за добре образованите и добре платени специалисти на между 34 и 44-годишна възраст. Така пък най-младите служители с ниски заплати е най-вероятно да се налага всеки ден да пътуват до работното си място, като сред тях са най-много и тези, чиито задължения не могат да се изпълняват дистанционно.

Изненадващо или не, работещите хибридно в държавния и обществен сектор като процент са повече от тези в частния (35% срещу 26%).