Най-скъпият производител на ликьор в света разбра какво може да ти струва да бъдеш критикуван от властта в Китай. Акциите на компанията Kweichow Moutai, която е сред най-добре представящите се китайски марки на фондовия пазар, изгуби 5,7% от стойността на акциите си само в петък.

Това дойде в резултат на публикация в новинарската агенция "Цинхуа", която представи "рационален преглед" на дружеството. Спадът успя да изтрие 8 милиарда долара от пазарната капитализация на Moutai, пише CNN Money.

"Важно е за Kweichow Moutai, чиято пазарна капитализация достига 900 милиарда юана, да забави темпото", се казва в публикацията.

Kweichow Moutai заяви на инвеститорите, че акциите й са твърде скъпи

Тази компания заяви на инвеститорите, че акциите й са твърде скъпи

След коментар от китайския официоз

"Спекулациите ще причинят огромни щети на ценните книжа на компанията", казват още от агенцията и допълват, че тяхната стойност е нараснала "прекалено много" в последно време.

От началото на годината акциите на компанията са в подем и са поскъпнали със 107%. Капитализацията й достига 130,9 милиарда долара, като по този показател дружеството изпревари гиганти в индустрията, като Diegeo Johnnie Walker.

В края на миналата седмица капитализацията на китайската корпорация е достигнала рекордните 71,5 милиарда долара.

Разположена в югоизточната част на провинция Гуанджоу Mautai произвежда висококачествен ликьор, наричан в азиатската държава байжиу. Той се произвежда от ориз и житното растение сорго, като алкохолната му концентрация е над 50%.

Новата най-скъпа марка алкохол в света идва от Китай и дори не сте я чували

Новата най-скъпа марка алкохол в света идва от Китай и дори не сте я чували

Тя изпревари производителя на Johnnie Walker