Новият изпълнителен директор на Nestle Марк Шнайдер обяви, че ще отнеме време, преди да се възстановят темповете на растеж, заложени от предшествениците му, на фона на ускоряване преструктурирането на най-голямата хранителна компания и преразглеждане на портфолиото й, пише Bloomberg.

Прогнозите сочат скок в приходите с от 2 до 4 процента през тази година, разширявайки нивата си до 2020 година.

Шефът на компанията очаква разходите по преструктурирането да наброят около 500 милиона франка или 498 милиона долара през тази година, което да окаже натиск върху рентабилността.

Междувременно акциите на производителя на хранителни продукти поевтиняха с 2.1 на сто по време на ранната търговия в Цюрих.

На този фон ръстът на приходите за 2016 година наброява 3.2 на сто, с което разочарова анализаторите, чиито оценки посочваха 3.4 процента.

Това е най-слабият темп на растеж през последните десет години, като доходите са ударени от дефлацията в Европа, свиването на продажбите на бебешки храни в Китай, както и нивата на инфлацията в Бразилия и Русия.

Влияние оказва и по-голямата конкуренция на пазара за шоколад в САЩ.

Производителят на десерта Кit-Kat обяви подобрение в цените на продуктите през втората половина на 2016-а, очаквайки тенденцията да продължи и през настоящата година.

Nestle отчете скок в годишната търговска оперативна печалба с 3.2 на сто до 13.7 милиарда франка или 13.7 милиарда долара.

Въпреки очакването за свиване на продажбите общо закумените продукти са нараснали до 89.5 милиарда франка, посочват още от компанията.