Японският автомобилен гигант Nissan отмени плановете си да произвежда автомобили SUV в Северна Англия на фона на продължаващата несигурност относно бъдещите отношения на страната с Европейския съюз, съобщава MarketWatch.

От компанията заявиха, че са решили да не правят модела X-Trail в съществуващия завод във Великобритания, отказвайки се по този начин от плановете, обявени преди две години, когато правителството на Тереза Мей направи запазени в тайна отстъпки. Те бяха предназначени да гарантират способността на Nissan да бъде конкурентен и след Brexit.

Вместо това компанията обяви, че планира да консолидира производството на следващото поколение X-Trail в своя завод в Кюшу, Япония, където и в момента се произвежда моделът. Предпирятието на Nissan в Съндърланд, Англия, в който работят 7000 души, обаче ще продължи да прави моделите на Nissan Juke и Qashqai.

"Въпреки че взехме това решение по бизнес причини, продължаващата несигурност по отношение на бъдещите отношения на Великобритания с ЕС не помага на компании като нашата да планират бъдещето си", посочва в специално изявление шефът Nissan Europe Джанлука де Фичи.

Решението на японската компания идва по-малко от два месеца преди датата на излизането на Великобритания от ЕС, като британското правителството все още няма одобрено споразумение за условията, които да заместят 45-годишната безпроблемна търговия, която беше факт по време на членството в единния европейски блок, пише MarketWatch.

Редица бизнес лидери изразиха огромна загриженост относно чуждестранните инвестиции, работните места и икономическия растеж, които ще пострадат сериозно, ако Великобритания напусне на 29-и март ЕС без споразумение.

Автомобилните производители са едни от най-сериозните критици на продължаващата несигурност по отношение на Brexit, тъй като те разчитат на "навременни" производствени процеси, чрез които да се постигнат непрекъснати доставки на части за британските заводи, произведени на континента.

Jaguar Land Rover обяви глобални съкращения на около 4500 работни места, като лъвският пай се пада на Великобритания. Honda и BMW плановете си да оставят британските си заводи не натоварени в началния период, след като Великобритания напусне ЕС с надеждата да се избегне потенциалния хаос по границите.