Въпреки че медианната оценка на анализаторите беше печалбата на швейцарската UBS да се свие до 973 млн. долара през второто тримесечие, банката надхвърли очакванията, като нетната ѝ печалба възлизаше на 1,23 млрд. долара, сочи последният ѝ отчет, предаде CNBC. Все пак на годишна база това е понижение от 11% и свиване спрямо първото тримесечие, през което тя беше в размер на 1,6 млрд. долара.

Причината за понижението на тримесечна основа е пазарната волатилност, изтъкват от банката. Те предупреждават още, че бъдещето през следващите тримесечия е несигурно, тъй като случаите на заразени с коронавирус започнаха отново да се покачват, което може доведе до ново свиване на икономиката.

Финансовият апокалипсис започна: Повечето банки в САЩ с рекордни загуби през Q2

Финансовият апокалипсис започна: Повечето банки в САЩ с рекордни загуби през Q2

Най-тежък удар понася Wells Fargo, Citigroup се представя по-добре от очакваното от пазарите

Все пак в периода април-юни от UBS се възползваха от завишената търговията с финансови инструменти, която леко покачи оперативните приходи, но не достатъчно, за да компенсира спада от потребителското и корпоративното банкиране. Така оперативните приходи достигнаха 7,4 млрд. долара, което е малко по-слабо от същия период на миналата година, през който бяха 7,5 млрд. долара.

Доходността от капитала е в размер на 9,6% спрямо 11,9% преди година, а капиталът от първи ред остава без промяна - 13,3%. От банката са отчели загуби от кредитите в размер на 272 млн. долара, от които 110 млн. долара са от индивидуално и корпоративно банкиране, а останалите 78 млн. долара - от инвестиционно банкиране.

Истинският тест за европейските банки ще бъде чак през есента

Истинският тест за европейските банки ще бъде чак през есента

Когато правителствените програми за подкрепа на бизнеса и заетостта приключат

Прогнозата UBS е, че загубите ще се наблюдават и през второто полугодие, но че те ще са по-ниски от първото. Банката ще преразгледа политиките си на обратно изкупуване на акции и изплащането на дивиденти в кеш, в светлината на несигурността покрай пандемията.