Британската петролна корпорация British Petroleum вече няма да оперира на пазара в Аляска, след като взе решение да продаде бизнеса си там на частна компания за нефт и газ. Това е местната Hilcorp която ще плати 5,6 милиарда долара или 4,5 милиарда паунда, за да изкупи всички активи на BP в американския щат, пише BBC.

Върху компанията бе оказан сериозен натиск да спре сондажите в района, но от нея казват, че решението ѝ за продажбата не е свързано с това.

"Имаме други възможности, които отговарят повече на нашата дългосрочна стратегия", казва изпълнителният директор на BP Боб Дидли.

От BP са заявили, че сделката е част от нейните планове за набиране на 10 милиарда долара през следващите две години чрез продажби на активи за допълнително укрепване на бизнеса.

Изключително студеното време, както и отдалечеността на някои от районите, в които има сондажи, оскъпяват твърде много работния процес. По думите на Дидли Hilcorp може да увеличи максимално стойността от своя бизнес в Аляска и, че средствата от продажбата ще помогнат на BP да постигне своите цели.

BP започва да оперира в Аляска през 1959 година, а в средата на 70-е години на миналия век спомага за изграждането на 1287-километровия тръбопровод Trans Alaska.

Нефтеното находище Prudhoe Bay в щата, в което BP има дял от 26%, е най-богатото в историята на САЩ и е произвело над 13 милиарда барела нефт, като прогнозите са, че има потенциал да произведе повече от един милиард барела допълнително.

От BP са посочили, че около 1600 служители в момента са заетите в компанията в Аляска. Те са допълнили, че ще се постараят да осигурят бъдеще за тези служители, като е възможно и прехвърлянето им в Hilcorp.

Дъдли казва, че продажбата на бизнеса на компанията в Аляска не означава, че BP ще спре сондажите в Щатите.

"Ние запазваме топлите отношения с американския енергиен сектор и ще продължим да разглеждаме допълнителни възможности за инвестиция в него", признава той.

BP иска да зарежда китайски електрически автомобили

BP иска да зарежда китайски електрически автомобили

Тя изгражда зарядни станции заедно с китайската Didi Chusing