В средата на деня служителите в някои испански градове спират работа, за да се отдадат на традиционната дрямка. В големите градски центрове съвременният бизнес е приключил с този навик, оставяйки много испанци да работят дълги часове, но все пак обичаят още съществува.

Един предприемач обаче е открил начин как да трупа пари от почивката на съгражданите си. Това е Мария Естрела Йоро де Инса, а за нея разказва Bloomberg.

Банкери, адвокати и консултанти са сред възползващите се от дрямка в първия "нап бар" в Мадрид, което е място за кратко отсядане през деня с цел дрямка. "Хотелът" е разположен в сърцето на финансовия район на града. На мястото се намират офисите на компании като HSBC, Google и Deloitte.

А концепцията е проста: само за 14 евро или 16 щатски долара на час посетителите могат да се отпуснат и да се отдадат на ободряваща дрямка в частна спалня, преди да се върнат отново на работа.

32-годишната основателка на нестандартния хотел разказва, че мястото се радва на посещения от страна на костюмирани мъже или жени, по цял ден ходещи на токчета, които просто искат да се отпуснат от работния процес. А именно обедната почивка е най-натовареното време от деня.

Испания изпраща сиестата в миналото

Испания изпраща сиестата в миналото

Страната минава към друга часова зона, за да увеличи продуктивността на труда

Идеята не е съвсем оригинална. Мария се вдъхновила след едно пътуване до Токио. Освен с хотели капсули японската столица е известна и с така наречените "нап кафенета" или кафенета за дрямка. Те предлагат на клиентите възможността за кратка почивка по време на деня - практика, която се твърди, че има огромни ползи за здравето.

Тогава предприемаческият дух се обадил и Мария решила, че японският модел се вписва добре в традициите на собствената й страна. Испанското работно време често се разделя на блокове. Испанците също така приключват работния ден много по-късно от останалите европейци. През миналата година служителите в страната са прекарали 1 695 часа в работа.

Испанците побеждават дори Германия и Франция в по отношение на часовете за труд, сочат данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Само Италия и Португалия отчитат по-дълъг период сред основните икономики в еврозоната.