Renault SA намали отново прогнозата за приходи и оперативен марж за тази година, посочвайки спада на продажбите извън Европа и по-високите разхдои, свързани с разработването на електромобили, пише The Wall Street Journal.

Френският автомобилен производител съобщи, че очаква приходите на групата да намалеят с между 3% и 4% спрямо предходните очаквания и да се доближат до миналогодишните резултати от €57,42 милиарда. Renault намалява прогнозата за втори път тази година.

Компанията очаква и спад на оперативния марж до около 5 процента, докато предходната прогноза бе за около 6%.

Изпълняващата длъжността главен изпълнителен директор Клотилд Делбо обясни, че някои пазари са се представили по-слабо от очакваното и септември не е коменсирал лошите резултати от юли и август. Особен източник на притеснение за компанията е бизнесът в Турция и Аржентина.

В същото време разходите за проучване и разработка не са намалели толкова бързо, колкото компанията е очаквала, което ще натисне надолу маржа.

Renault и нейният партньор Nissan Motor Co. са в обтегнати отношения след ареста на Карлос Гон - мениджърът, който създаде алианса и бе председател на двете компании преди задържането му в Япония миналата година.

Миналата седмица Renault премахна главния си директор, а на негово място до избирането на титуляр застана главният финансов директор Делбо. Японската компания също отстрани своя CEO, Хирото Саикава, с триумвират.

За първи път жена застава начело на Renault

За първи път жена застава начело на Renault

Изпълнителен директор става финансовият директор Клодилд Делбо

Renault далеч не е единствената компания в сектора, която се бори със забавяне на продажбите и растящи инвестиции в разработката на електромобили и автономни технологии. Компанията водеше преговори за сливане с Fiat Chrysler Automobiles NV по-рано тази година, но споразумението се провали, след като Nissan не даде съгласието си.

През третото тримесечие Renault отчита приходи от €11,3 милиарда, при €11,5 милиарда през същия период на миналата година.

Renault купува 50% от китайски производител на електромобили

Renault купува 50% от китайски производител на електромобили

Френската компания ще придобие половината от Jiangling Motors срещу €128,5 милиона