Швейцарският лидер в производството на часовници Richemont предприема крачка напред в борбата със спада на пазара за луксозни стоки.

Сега холдингът планира да елиминира 200 от работните места на часовникарите си в Швейцария. Съкращенията идват на фона на все по-отслабващото търсене на швейцарските луксозни аксесоари. Richemont вече премахна около 100 работни места през тази година.

Най-големите съкращения вероятно ще ударят специалистите при изработката на марките от най-висок клас Piaget и Vacheron Constantin, пише Bloomberg.

"Това показва, че те не очакват търсенето на часовници да се засили отново през следващите година-две", коментира анализаторът от компанията Kepler Cheuvreux в Цюрих Джон Кокс. "Подготвят се за новата реалност в индустрията", допълни още експертът.

Новината за съкращенията идва десетина дни, след като председателят Йохан Рупърт обяви премахването на позицията "главен изпълнителен директор" на компанията.

Резкият спад в търсенето на луксозни часовници в Азия се е разпространил и в Европа, и САЩ през тази година. Кризата принуди Richemont, както и други производители, да изкупи обратно от търговците на дребно непродадените луксозни украшения и се съсредоточи върху по-достъпни артикули.

По-рано през месеца производителят отбележи, че оперативната печалба на компанията за първата половина от годината е паднала с 43 процента до 798 милиона евро.