През юли Tesla заведе дело срещу конкурентния производител на електромобили Rivian и четирима свои бивши служители за отвличане на човешкия ѝ талант и кражба на търговски тайни. Освен това, от компанията на Илън Мъск изтъкват, че нейният конкурент е направлявал директно бившите ѝ служители каква информация му е необходима.

В съдебната зала на Калифорнийския върховен съд вчера обаче от Rivian изтъкнаха, че имат "подробни процедури и практики, гарантиращи, че компанията не получава конфиденциална информация от други бизнеси при набора на служители", предаде TechCrunch.

Разбира се, те посочиха също, че никакви тайни на Tesla не са се намирали в тяхно физическо владение или на техни сървъри. Същевременно допусканията на Tesla не са били съставомерни, според компанията, т.е. не са били достатъчен аргумент за започване на дело срещу тях. Обвиненията от страна на компанията на Мъск са спекулации, а не факти, изтъкват от Rivian.

Amazon поръчва 100 хил. електрически вана от Rivian

Amazon поръчва 100 хил. електрически вана от Rivian

Гигантът иска да постигне целите на Парижкото споразумение за намаляване на въглеродните емисии десетилетие преди държавите, които са го подписали

"По-точно, съдът не трябва да разглежда като истина спекулациите, разпръснати сред обвиненията на Tesla", посочват от конкурента ѝ.

Нещо повече, в съда представителите на компанията посочиха, че делото цели да подрине търговската ѝ репутация и да блокира процеса по назначаване на нови служители. Така Rivian не просто оспорва мотивите на компанията на Мъск, а сама повдигна обвинения.

"За жалост, подриването на репутацията на Rivian не е най-важният мотив на Tesla", посочи защитата. "Обвинението е написано по такъв начин, че да постигне и вторична злонамерена цел - да заплаши собствените служители на Tesla, за да не напускат компанията. Тъй като законодателството в Калифорния не позволява включването на клаузи, забраняващи работата за конкурентни компании, от Tesla се опитват да накажат четиримата си бивши служители като съдят Rivian."

Според Rivian, моментът, в който делото е заведено, също е внимателно избран. До него се стигна непосредствено след като конкурентната на Мъск компания обяви, че е набрала капитал на стойност 2,5 млрд. долара.

Rivian получи поредна мултимилионна инвестиция

Основен конкурент на Tesla получи поредна мултимилионна инвестиция

Финансовата инжекция е за 350 милиона долара