От популярната платформа за търговия с акции и криптовалути Robinhood, съоснована от българина Влад Тенев, обявиха, че са склучили споразумение за обратно изкупуване на акции с Маршалската служба на САЩ (USMS) на стойност $605,7 милиона. Така компанията си връща обратно акции, закупени от Emergent Fidelity Technologies на Сам Банкман-Фрайд, пише Reuters.

След новината акциите на Ribonhood поскъпнаха с над 3% в предпазарната търговия.

Снимка 526819

Източник: GettyImages

Припомняме, че акциите на Robinhood бяха иззети и впоследствие прехвърлени на попечителството на американското правителство, след като криптоборсата FTX и Emergent на Банкман-Фрайд подадоха молба за защита от банкрут миналата година. Банкман-Фрайд пледира за невинен по обвинения в престъпна измама и заговор, произтичащи от краха на FTX през ноември 2022 година.

От онлайн платформата за търговия заявиха, че тези 55,3 милиона акции ще бъдат продадени за $10,96 на акция.

Robinhood на българина Влад Тенев съкращава служители

Robinhood на българина Влад Тенев съкращава служители

Колко ще бъдат засегнатите?

Окръжният съд на САЩ вече е одобрил сделката, показват съдебните записи. Съдията нарича предложеното от Robinhood споразумение за покупка на акции "подходящо" и "в най-добрия интерес на съответните заинтересовани страни" в заповед от 28 август.

Компанията за първи път разкри намерението си да изкупи обратно дела през февруари и каза, че бордът на компанията я е упълномощил да продължи закупуването на повечето или всички акции.

Само шест месеца преди компанията му да обяви банкрут миналия ноември, Банкман-Фрайд разкри дял от 7,6% в Robinhood, но каза, че няма никакво намерение да поеме контрола върху платформата за търговия на дребно. Тогава той коментира, че FTX е "развълнувана от бизнес перспективите на Robinhood" и потенциалните начини, по които може да си партнира с тях.

Банкман-Фрайд се възползва от бума в стойността на биткойна и други дигитални активи, за да натрупа нетна стойност от около $26 милиарда и да стане влиятелен политически донор в САЩ, но крахът на FTX унищожи състоянието му и вкара бизнесмена в затвора. 

Ново обвинение: Сам Банкман-Фрайд се е опитал да подкупи китайски служители с поне $40 милиона

Ново обвинение: Основателят на фалиралата FTX се е опитал да подкупи китайски служители с поне $40 милиона

Причината - отключване на замразени сметки