Платформата за търговия на акции без комисионни Robinhood, която преди няколко месеца дебютира в Европа, скоро може да струва 8 милиарда долара. Компанията е напът да привлече нов кръг от инвестиции, който да ѝ помогне да достигне тази капитализация, твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Според информацията Robinhood ще привлече поне 250 милиона долара от инвеститори, сред които е и лидерът Sequoia Capital. При последния рунд от финансиране компанията успя да достигне 7,6 милиарда долара. Преди настоящият такъв от дружеството се надяват да привлекат достатъчно инвестиции, за да достигнат 8 милиарда долара.

Засега все още няма финализирани сделки, а представителите на Robinhood и Sequoia отказват коментар.

Robinhood дебютира в Европа

Финтех компанията за $7,6 милиарда, създадена от българин, дебютира в Европа

От 2020 година

Заради активно увеличаване на потребителите си през миналия месец платформата имаше редица проблеми, като услугите ѝ на няколко пъти бяха прекъснати. При едно от тях - на 2 март, тя се срина за цялата сесия на фондовия пазар, по време на която индексът S&P 500 се изкачи с 4,6%.

След това от Robinhood излязоха с официално съобщение, в което посочваха, че ще се поучат от допуснатите грешки и ще работят върху подобряване на стабилността на услугите си. За същия период от компанията отчетоха приходи от около 60 милиона долара или близо три пъти по-големи от тези за същия месец на предходната година.

Технологичната компания, създадена от българин, която вече струва $5,6 милиарда

Технологичната компания, създадена от българин, която вече струва $5,6 милиарда

Дружеството увеличи 4 пъти пазарната си капитализация само за година

Robinhood е основана преди повече от 6 години от българина Владимир Тенев и неговия бизнес партньор Байджу Бат. Двамата се срещат в Станфордския университет. Преди да създадат тази компания те имат друга фирма - Chronos Research, която се предлага различни инструменти на хедж фондове и банки за изграждането на автоматизирани стратегии за търговия.

Самият Влад, както го наричат в Щатите, е роден в България, но напуска страната като дете през 1992 година заедно с родителите си. Те и двамата работят за Световната банка и настояват синът им да продължи да се развива във финансовия сектор.

През 2018 година двамата попаднаха сред избора на уважаваното издание Fortune за най-успешните 40 предприемачи под 40 години.