Печалбата на Samsung Electronics вероятно се покачва с 45% през първото тримесечие на 2021 г. благодарение на силни продажби на смартфони, телевизори и домашни уреди, макар че печалбата на чипсет подразделението ще спадне заради бурята, която спря временно производството в щатския завод, пише Reuters.

Оперативната печалба на южнокорейския технологичен гигант ще достигне 9,3 трлн. вона ($8,2 млрд.), според прогноза на Refinitiv SmartEstimate от 16 анализатори. Това би бил най-високият резултат за Samsung за първото тримесечие от 2018 г. насам. Прогнозира се, че приходите са се покачили с 12%. Официалният отчет се очаква в сряда.

Очакванията на анализаторите са за изключително силно тримесечие за мобилната дивизия на гиганта, който пусна на пазара новите модели от серията Galaxy S21. Освен че бяха приети изключително добре от журналисти и потребители, моделите бяха представени и с цял месец по-рано, което ще допринесе за по-висок финансов резултат.

Очаква се най-големият производител да достигне пазарен дял от 23% на пазара на смартфони, благодарение на новите модели, чиято цена е и малко по-ниска от обичайната, според Counterpoint Research. S21, например, струва с $200 по-малко от S20. За сравнение, Samsung имаше 20% пазарен дял преди година и 16% през последните три месеца на 2020 г.

Galaxy Buds също са допринесли за добрия резултат, казват анализатори. Прогнозата е оперативната печалба на подразделението да нарасне с над 1 трлн. вона спрямо година по-рано до около 4,15 трлн. вона.

Очакванията за бизнеса с телевизори и домашни уреди са за двойна оперативна печалба до над 1 трлн. вона.

Въпреки огромното търсене, печалбата на бизнеса с полупроводници вероятно ще намалее с една пета до 3,6 трлн. вона заради разходите за ускоряване на производството и загубите от временното затваряне на завода в Тексас заради февруарски бури. Изчислява се, че те са между 300 млрд. и 400 млрд. юана.