САЩ планира да включи производителя на чипове Yangtze Memory Technologies и още над 30 китайски компании в "Черен списък". Идеята е да им попречи да купуват определени американски компоненти - ход, който със сигурност ще задълбочи напрежението между двете водещи световни икономики, съобщава Bloomberg.

Министерството на търговията на САЩ най-вероятно ще добави водещия китайски производител на чипове за памет и останалите в т.нар. "черен списък" на субектите още тази седмица. На дружествата, включени в списъка на субектите, се забранява да купуват технологии от доставчици от САЩ, освен ако не получат специален лиценз за износ от Търговския отдел.

Този ход би представлявал поредната ескалация в конфликта между САЩ и Китай по отношение на технологиите. През октомври администрацията на американския президент Джо Байдън представи мащабен набор от ограничения върху възможностите на Китай да купува полупроводници и оборудване за производство на чипове, като по това време включи Yangtze Memory и други компании в списък за допълнителен контрол.

Нова „преграда“ пред Китай: Япония и Нидерландия подкрепят въведените от САЩ ограничения за производство на чипове

Нова „преграда“ пред Китай: Япония и Нидерландия подкрепят въведените от САЩ ограничения за производство на чипове

Китай заведе иск в Световната търговска организация срещу САЩ

Същевременно Министерството на търговията на САЩ добави 31 компании, включително Yangtze Memory, в т.нар. непроверен списък, което означава, че американските власти не са в състояние да докажат, че тези компании не подкрепят китайската армия. Това постави началото на 60-дневен период, през който компаниите трябваше да докажат, че техните предприятия не участват в дейности, които застрашават националната сигурност на САЩ.

Базираната в Ухан Yangtze Memory е най-големият производител на 3D NAND полупроводници в страната, а и глобален лидер, произвеждащ чипове памет, които се използват в смартфони и други компютърни устройства в конкуренция с компании като Samsung Electronics. Компанията е водила преговори за доставка на Apple, което би било значителна стъпка за китайската технологична индустрия, но впоследствие това е било отложено.

Американските представители защитават поредните ограничения срещу бизнеса на Китай с мотива, че те са необходими, за да попречат на Пекин да се превърне в по-голяма икономическа и военна заплаха.