Royal Dutch Shell Plc. намали дивидента си за първи път от Втората световна война, след като сривът на петрола започна да придава нов облик на енергийната индустрия, пише Bloomberg.Изненадващият ход е пореднат илюстрация как пандемията променя света. Потреблението на енергия бележи исторически спад в редица страни - както и техният БВП. Световната икономика, в която ще се озовем след края на кризата, вероятно ще изглежда много по-различно и ще донесе дълготрайни промени в търсенето на горива.

Моментът е значим за Shell и за цялата петролна индустрия. Компанията е най-голямата в британския индекс FTSE 100 по изплащан дивидент е досега бе надежден източник на доходи за милиони инвеститори. Намалението на дивидента от две трети до 16 цента на акция е разтърсващо, но и подчертава мрачната прогноза за годината.

Главният изпълнителен директор Бен ван Бюрден посочи пред Bloomberg TV, че дивидентът е намален до ниво, което компанията смята за разумно и такова, каквото компанията може да си позволи. То дава място на Shell за маневри и за продължаващи инвестиции.

Анализатори очакват слаби отчети за първите три месеца на година и още по-тежка ситуация през настоящото тримесечие. Конкурентите BP и Eni вече отчетоха значителен спад на печалбата, а Exxon замрази дивидента си за първи път от 13 години.

Самата Shell отчете коригирана печалба от $2,86 млрд. през първото тримесечие, спад от 46 процента спрямо година по-рано.

Три сценария, които биха върнали цените на петрола отново над $30 за барел

Три сценария, които биха върнали цените на петрола отново над $30 за барел

След като в момента суровината се търгува рекордно евтино