Несигурната макроикономическа ситуация и многобройните препятствия, пред които се изправя автомобилната индустрия днес, нанесоха тежък удар по автомобилните пазари по света. По-слабите продажби накараха производителите на автомобили да забавят темпове, а това засяга и техните доставчици.

Една от тях е германската Leoni AG, която инвестира €32 милиона в завод в Плевен. Консолидираните продажби на групата, която произвежда кабели и кабелни системи, достигат €1,247 милиарда през второто тримесечие на 2019 г. и €2,509 милиарда през първото полугодие. И в двата случая това е спад от 6 процента на годишна база.

"Основните причини са продължаващото забавяне на автомобилния сектор в Китай и Европа, както и последвалото ограничено търсене от страна на производителите на автомобили на кабели и кабелни системи", посочват от компанията във финансовия си отчет. От Leoni посочват и високите разходи за увеличаване на производството в Мексико, които макар да намаляват през трите месеца до края на юни, все пак са около €22 милиона.

На резултата натежават и разходите по стратегията Value 21, която трябва да пести по €500 милиона годишно на компанията след 2022 г. За трите месеца са похарчени €17 милиона за преструктуриране и други.

Преди еднократни ефекти и разходите, свързани с Value 21, оперативната печалба е отрицателна - минус €14 милиона. При включени всички разходи, загубата достига €30 милиона за второто тримесечие. През същия период на миналата година резултатът бе печалба от €62 милиона.

За първото полугодие оперативната загуба е €155 милиона, при печалба от €125 милиона година по-рано. Тя включва изхарчените €37 милиона през първото тримесечие за повишаване на производството в Мексико, както и €102 милиона, свързани с подразделението за структурно окабеляване.

Leoni обаче отчита подобрение на свободните парични потоци, като през трите месеца до края на юни те са минус €72 милиона, при минус €313 милиона през първото тримесечие.

Към 30 юни т.г. групата има 94 863 служителя по света, в сравнение с 87 666 души година по-рано и 92 549 в края на 2018 г. В края на март т.г. компанията съобщи, че ще съкрати общо 2 000 души, но отчетът не показва това да е направено.

От 1 август т.г. групата има нов главен финансов директор - 52-годишната Ингрид Ягеринг. Преди това тя е работила за OSRAM Opto Semiconductors като CFO и управляващ директор.

Leoni съкращава 2 000 души и намали прогнозата си за 2019г. Ще бъде ли засегната инвестицията в Плевен?

Leoni съкращава 2 000 души и намали прогнозата си за 2019г. Ще бъде ли засегната инвестицията в Плевен?

Германският производител на кабели и кабелни системи се оплака от ниско търсене от автомобилните компании