Пъзел стаите (или на английски real-life room escape games) вече завладяха голяма част от света. В Азия и Америка те са истински бум, а в Европа тепърва набират все по-висока скорост.

Това е вид приключенска стая, в която си заключен заедно с поне още един човек. Изисква се да напрегнеш мозъка си и да работиш в сътрудничество, за да намериш изход от нея за ограничен период от време. Идеята е да се забавляваш, докато мислиш и поне за малко да се пренесеш в една друга, по-далечна от днешното ежедневие атмосфера.

В момента в София има 53 стаи. А в страната те са вече над 80. Този нов тип забавления, който у нас започна едва преди година, дава оптимизъм и възможности за редица млади хора да открият по-оригинален бизнес, който от своя страна пък да предложи на хората всевъзможни интригуващи преживявания.

Escape Egypt, която се намира в София, е първата в България real-life escape game със специални ефекти. Както загатва и самото заглавие, атмосферата потапя в далечни древни времена, когато физическото оцеляване е било не толкова лесна работа и не е имало Google, който да ти подскаже решението на дадена задача или да те насочи в правилната посока.

Разговаряхме със собственика на оригиналната стая Муси Стоянов, който ни разказа за трудностите и успехите на бизнеса с приключенски стаи, както и за бъдещето на този вид развлечения у нас.

Как ти хрумна идеята да се занимаваш с пъзел стаи?

Отидох на екскурзия в Лондон, където живее брат ми от няколко години. Там той реши да ме заведе на една такава пъзел стая. Знаех, че съществуват, но никога не ги бях посещавал. Отидохме там, доста се запалих и още като излязохме му казах, че трябва да направим такава стая в България. Знаех, че у нас вече има такива места - преди около година Dextrophobia отвориха първата си стая. Посетихме и нея, беше чудесно изживяване. Ние обаче решихме да направим нещо съвсем различно - като история. Избрах Египет, защото тази държава вкарва в умовете на хората емоция, мистериозност, приключенско мислене. Египет носи много силни асоциации. Спрях се на образа на гробница, защото филмите, които сме гледали - като „Индиана Джоунс", се развиват в гробници, пещери и т.н. Точно това беше и първоначалната ми идея - да бъде нещо с приключенски дух, хем малко страшно, хем страшно забавно.

На какво отдаваш големия успех на този тип забавления по света?

По света има много стаи, а в Европа тепърва започва бум. Мога да дам пример с Будапеща, Унгария. Там вече има 200 стаи, което означава не само че бизнесът е хубав и добър, а и че хората страшно много се интересуват от това. В Азия вече има и реалити шоу, а в Америка има най-различни стаи. Има дори Zombie Land - влизате в един лунапарк и ви гонят зомбита. Влизат между 100 и 500 души на едно място и става нещо невероятно.
В София от началото на годината досега има над 50 стаи, отворили врати. Това означава, че хората се интересуват от този тип бизнес. Той е успешен, защото хората не гледат филма, а влизат в него. Участват като главни герои, изживяват историята, сценария и емоцията. Като излязат, искат още. По същия начин и един добър филм има много различни части.

Какви са трудностите при започването на такъв бизнес, който все още не е чак толкова развит в България?

Трудностите не са в това да намериш помещение или персонал, а в това да измислиш историята, сценария и загадките. В повечето случаи у нас собствениците на стаите са си измисляли загадките. Естествено, има и стаи, които са на франчайз, т.е. вече има история в друга държава, която е купена и имплементирана за българския пазар. Escape Egypt не е такава, тя е изцяло custom - ние сме си измислили всички загадки вътре. То е емоция дори и докато измисляш загадките, когато виждаш, че крайният продукт работи. Досега сме сменили поне 3-4 пъти някои от загадките, докато стигнем до продукта, който работи правилно и е удобен както за хората, така и за нас. Най-важното на тези стаи е след като хората минат, да можеш да имаш време да ги върнеш в първоначалния им вид. Най-трудното за стартирането на този бизнес е измислянето на загадките и осъществяването им, защото е лесно да имаш идея, но е трудно да я осъществиш.

Мислите ли да промените някои от загадките в бъдеще?

В бъдеще със сигурност ще сменим изцяло концепцията на стаята. В чужбина тези стаи имат живот около 6 месеца, след което концепцията се сменя и продължават. В България, понеже пазарът е малко по-муден и бавен, сменяме загадките на една година. Най-вероятно около април другата година ще сменим тази история с друга - отново изцяло наше производство.

Печели ли се от този тип бизнес у нас?

Стига стаята да е направена добре, без бъгове, да има правилно обслужване и реклама, бизнесът може да се нарече печеливш, защото инвестицията може да се възвърне в рамките на година. Тук не включваме общите и месечните разходи, а говорим само за първоначалната инвестиция. Посетил съм доста от стаите в България и инвестицията варира от 15 000 до 40 000 лева. Има стаи под 20 000 лева, които не са от най-добрия тип. Има и по-скъпи от 20 000 лева - в зависимост от историята на стаята, технологията, изработката, декора или който на каквото е наблегнал повече.

Какво би посъветвал хората, на които им е интересно и мислят, че този тип развлечения ще пробие, така че да не се колебаят и наистина да реализират идеите си?

Първият съвет, който давам към всички, които искат да се занимават с този бизнес - това става начин на живот. Най-важното нещо е да имат визия и история на стаята. Много е лесно да се вложи един куп пари, да се направи нещо, което да изглежда добре, но ако няма история, стаята няма никакъв смисъл. Историята и загадките са първата стъпка, която трябва да се направи. Според нея вече идват и самото помещение, декорът и всичко, свързано със загадките.

Какво може да научи човек от игрите в пъзел стаите?

Човек най-много учи за себе си. Това, което наблюдаваме, малко или много е т.нар. социална психология. При преминали над 500 групи при нас наблюдаваме много различни хора, да кажем семейства, които изглеждат сплотени. Като влязат вътре, виждат, че не е точно така и малко или много стаята ги сплотява. Виждат, че не става, като не се изслушват и започват да го правят. Виждат, че не могат да работят всеки за себе си, както са свикнали, а трябва да работят в екип. Стаята е много подходяща и за тиймбилдинги и забавление. Виждали сме хора, които влизат и през цялото време се смеят и им е интересно и забавно. Има и такива, които дотолкова са се вглъбили в загадките, че се скарват помежду си. До края на предизвикателството излизат прегърнати и засмени, но в този момент са се скарали за определена загадка. Забравят, че ги наблюдават на камера през цялото време, влизат в историята и играят точно като във филм, само че не виждат режисьора, а се карат наистина за определена загадка, защото искат да я разрешат и да продължат напред.

Каква е прогнозата ти за бъдещето на този бизнес в България?

Има пазар в България. Може би до другата година София ще бъде доста пренаситена със стаи. Добрата новина е, че много от хората не знаят какъв е този вид бизнес, идват за първи път. Продължаваме да имаме групи, които идват за първи път при нас, въпреки че не сме първата стая в България. След това посещават и другите стаи.

Имате ли групи, които се връщат отново след няколко месеца, когато сте променили загадките?

80 процента от групите питат коя е нашата втора стая, а тя е в процес на изработка. Те нямат търпение да я отворим и да ги поканим да я тестват.
Предвижваме съвсем различен проект - за т.нар. високотехнологична 3D стая. Основният бизнес, с който се занимавам, е свързан с IT и по проекта работим с екип от програмисти. Идеята ни е той да е високотехнологичен - подът и стените да се местят, да трябва да се откриват определени приспособления, които да помагат да преминавате през определени граници на въображението - да кажем, 3D очила или нещо от този тип. Една от идеите е самата стая да ви говори, да отговаря на вашите въпроси, но при условие че вие се държите добре с нея. Ако сте любезни със стаята, и тя е любезна с вас. Забавлението е групово, както и в Escape Egypt, където могат да играят от двама до петима души. За новата стая зависи от размерите - може да е от двама до повече от петима души. В Escape Egypt са влизали и по 7 души, когато е ставало въпрос за тиймбилдинг, но обикновените групи са до петима души.

Какво е необходимо, за да се реализира новата 3D стая?

За самата стая инвестицията определено е доста по-голяма от тази за обикновените стаи, тъй като искаме да направим нещо съвсем различно за хората, изживяването да бъде не 4DX, а доста повече от това. Освен специални ефекти като пушек, пясък, както досега, искаме хората да могат да усетят, така че да бъдат объркани сетивата им, докато ползват стаята. В момента сме в процес на търсене на инвеститори, което е първата стъпка към осъществяването на този проект. Откакто ги намерим, предвиждаме не повече от година за изграждането му. Работим и със собствено финансиране по самите загадки. В момента, в който имаме средствата, можем да ги осъществим, т.е. този процес вече е започнат и работим постоянно по него, а не е в зародиш.

Имаш ли поглед как ще се развият пъзел стаите в чужбина?

Този тип бизнес в чужбина се развива непрестанно. В Унгария всеки знае за тези забавления. За Русия също е абсолютен бум - там има страшно много отворени стаи, както и в Америка. В Азия дори има реалити шоу и там вече стаите са нещо напълно нормално. За Европа все още бизнесът е нов. За района около България мисля, че в Румъния и в Сърбия няма такива стаи.

Мислиш ли да направиш реалити шоу?

Да, това е още една идея, която имах. Не става дума за известните реалити предавания, които се излъчват в България, а за нов тип реалити. Тук не наблягаме на визията на хората и не се стараем да ги скараме или да ги покажем в лоша светлина. Напротив - целта е да покажем най-умните българи, ако щете, дори и на света да покажем, че в България има умни хора, които могат да се съревновават на най-високо ниво със своята интелигентност, съобразителност, ловкост, аналитични умения. Създавайки такова риалити шоу, можем да направим кастинг, който да събере най-добрите българи, с които да формираме отбори, които пък да се състезават едни срещу други в определени препятствия и стаи. Естествено, за това трябва още по-голяма инвестиция и продуценти. Всеки, който има интерес, може да се свърже с мен, защото винаги сме с отворени врати и имаме идеи за това, които в процеса на разговори могат да се допълнят или изпълнят.

Вярваш ли, че най-добрите български отбори биха могли да се състезават не само помежду си, а и в чужбина?

Защо не? В чужбина интернет технологиите са изключително развити, много по-развити, отколкото при нас, за съжаление. Да кажем, една Естония, която ни изпреварва с едно цялостно електронно правителство, ни е помогнала с изграждането на т.нар. от тях "e-File" за българската система. При тях интернет технологиите са на съвсем различно ниво от цяла Европа, изпреварват Германия, Австрия, Великобритания и т.н. Ако естонците по някакъв начин разберат за това нещо, съм сигурен, че ще бъдат първите, които ще го осъществят.

Реална ли е конкуренцията между пъзел стаите в България?

Ние не сме конкуренти помежду си, защото всяка една стая е с различна история. Когато историята е различна, няма как да сме конкуренти. Напротив - ние сме с една мисия - да заменим чалга поколението с такова, което знае как да се забавлява по интелигентен начин.

Escape Egypt е включена в списъка на пъзел стаите Vsichkistai.bg. Разкажи повече за портала.

Те са екип от ентусиасти, които са обиколили доста от стаите в България. Решили са да направят общ сайт, в който да обединят абсолютно всички стаи. Идеята е много готина и интересна, защото когато човек се чуди къде да отиде, може да си хареса история от там. Освен името на стаята, човек може да прочете и кратко резюме за това какво представлява тя и какво разказва. Записани са и сайтовете, в които човек може да влезе и да ни посети. Сайтът организира и турнири. Ако има промоции в някоя стая, могат да бъдат обявени и при тях, освен на сайтовете на стаите. Сътрудничим си с тях доста добре и VsichkiStai.bg са добър партньор на всички стаи.