Видеолукс Холдинг и Praktiker Германия са подписали предварителен договор за придобиване на бизнеса на немската верига хипермаркети в България. Това съобщават от холдинга. Сделката ще бъде приключена след одобрението от страна на Комисията за защита на конкуренцията, съобщава Видеолукс Холдинг.

„Инвестираме в бизнеса "направи си сам", защото имаме опит на ритейл пазара. Вярно е, че това е конкурентен бизнес и в него има много играчи, но в същото време има и добро бъдеще, заради добрите позиции в световен мащаб", каза пред investor.bg новият собственик Божидар Колев.

Новият собственик на Praktiker ще запази концепцията на бизнеса от типа "направи си сам" и ще продължи да я развива под немската марка.

Видеолукс Холдинг управлява водещата верига за потребителска електроника и електроуреди "Технополис", с 31 хипермаркета и 1800 служители.

"Практикер" оперира в България чрез 9 хипермаркета от типа "направи си сам" и в тях работят 567 души.

Сделката в България идва след продажбата на бизнеса на немската компания в съседна Румъния и в Украйна преди няколко дни.

Бизнесът на Praktiker от години върви надолу, а от средата на миналата година германската верига, както и дъщерните й компании се разпродават. Първо в Германия, а после и в другите страни.