Cirque du Soleil обяви банкрут. Компанията е потънала в почти $1 млрд. дълг и ще търси начин да преструктурира задълженията си и отново да се изправи на крака, пише CNN. Циркът ще съкрати и 3,5 хил. души.

Компанията със седалище в Монреал, Канада обясни в съобщение, че причината за тежкото финансово състояние е Covid-19, който спря всички представления. Преди три месеца Cirque du Soleil временно спря продукцията им.

"През последните 36 г. Cirque du Soleil бе изключително успешна и печеливша организация", казва Даниел Ламар, главен изпълнителен директор. "Но с нулеви приходи заради принудителното спиране на всички представления заради Covid-19, мениджмънтът трябва да действа решително, за да защити бъдещето на компанията".

Пред компанията предстои тежка процедура по преструктуриране на дълга с помощта на правителството на Канада и частни инвеститори. Cirque du Soleil е получила и $300 млн. финансиране от акционерите TPG, Fosun и Caisse de dépôt et placement du Québec, което включва дълг и придобиване на нов дял в компанията. Инвеститорите ще създадат два фонда на обща стойност $20 млн., за да помогнат финансово на съкратените служители.