Изминалата година беше най-лошата за испанската туристическа индустрия през последния половин век. По-малко от 20 милиона чуждестранни посетители посетиха страната, а приходите на сектора се сринаха със 75%, пише вестник El Pais.

Изданието припомня, че през 1969 г. Испания е била посетена от почти 21,7 милиона чуждестранни туристи, а през 1968 г. - около 19,2 милиона. В най-добрия случай показателите за 2020 г. ще бъдат на същото ниво, въпреки че може и да са по-ниски - 17, 8 милиона посещения, както през 1967 година.

Испания "спасява" туризма си с €4,25 милиарда

Една от най-посещаваните дестинации в Европа "спасява" туризма си с €4,25 милиарда

Само през миналата година страната е била посетена от над 80 милиона туристи

От своя страна приходите на туристическата индустрия през 2020 г. възлизат на 46 милиарда евро, което е със 110 милиарда по-малко от година по-рано. Тази сума съответства на нивото от 1995 г., въпреки че реалната печалба е дори по-ниска поради инфлацията.

"Туризмът в Испания преживява най-голямата криза в историята. Приносът на сектора към БВП е спаднал от 12,4% през 2019 г. до малко над 4%", цитира вестникът испанския министър на промишлеността, търговията и туризма Мария Рейес Марото.

Тя подчерта, че индустрията изпитва остра нужда от финансова помощ, тъй като надеждите за летния сезон 2020 не са се осъществили: възстановяването е било толкова незначително, че редица компании и магазини, едва отворили се, затвориха отново вратите си.

Как може да се спаси от кризата туристичекият сектор в Испания?

Как може да се спаси от кризата туристичекият сектор във втората най-посещавана страна в света?

Приходите от чуждестранни туристи през тази година са със 70% надолу

Сред най-силно засегнатите региони са Балеарските острови, тъй като пандемията унищожи нощния живот, с който регионът е известен. И през тази година 63% от местата за нощни забавления ще бъдат затворени. По-малко от 4 милиона чуждестранни посетители са посетили Канарските острови през 2020 г., което е рязък спад от 13 милиона година по-рано. През 2021 г. на островите се очакват около 8 милиона туристи - универсалната ваксинация ще има положителен ефект върху туристическия трафик.

"Плажният туризъм също е пострадал . Повечето хотели са затворени и не знаят кога ще отворят. Празни шезлонги, безлюдни крайбрежни алеи - всичко изглежда катастрофално. Туристическият поток на Коста дел Сол през 2020 г. е спаднал със 70%, пътниците са резервирали 7 милиона нощувки вместо 26 милиона ", - пише вестникът, цитиран от finmarket.ru.

Ситуацията не е по-добра и в Каталуния - туристическият поток през 2020 г. е спаднал с почти 80%, както и разходите за пътуванията. В крайбрежните градове на региона хиляди хора са останали без работа поради липса на туристи. В Барселона са отворени 110 хотела - това е само 25% от общия брой. Хотелският сектор загуби 1,4 милиарда евро през 2020 г. - 82% от приходите през предходните години.

Туризмът в Испания може да загуби €83 милиарда през 2020-а

Една от най-горещите туристически дестинации в Европа може да изгуби €83 милиарда през 2020-а

Представителите на бранша в страната се опасяват, че ситуацията може да се влоши още

В краткосрочен план представителите на испанската туристическа индустрия не очакват подобрение. Сред проблемите е не само пандемията, но и намаляване на покупателната способност на населението, Brexit, нарастващата тенденция към спестяване на пари, вместо да се харчат, поради което пътуванията на дълги разстояния ще бъдат по-малко търсени през следващите две години.

"Но има и оптимистични очаквания: според проучване на аналитичния център Funcas, туризмът може да се възстанови с 40% през 2021 г. и с 80% през 2022 г. Сега достигнахме ниската точка, ще има и силен отскок. Освен това испанското правителство разчита за ваксинация ", - отбелязва El Pais.