Епидемията от коронавирус се оказа особено тежка за една от най-големите икономики в Европейския съюз (ЕС). Испания се превърна във втория голям епицентър на заразата на Стария континент след Италия. 

Бързият ръст на заболелите и починалите там добави още натиск върху икономиката на фона на един от нерешените от предишната криза проблеми - високата безработица. Въпреки че Испания започна малко по малко да сваля ограниченията, прогнозите за един от ключовите сектори все още са много мрачни.

Според изчисленията на World Travel & Tourism Council туристическата индустрия е допринесла за 14,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2019 година. След удара на корона кризата върху нея, очакванията на бранша са секторът да остане в тежко състояние до края на настоящата година.

По думите на вицепрезидента на една от големите местни туристически компании - Exceltur, загубите на индустрията за 2020 година ще бъдат в размер на десетки милиарди евро.

Испания "спасява" туризма си с €4,25 милиарда

Една от най-посещаваните дестинации в Европа "спасява" туризма си с €4,25 милиарда

Само през миналата година страната е била посетена от над 80 милиона туристи

Хосе Луис Сореда коментира пред изданието Cinco Días, че индустрията ще отчете такива в размер на 83 милиарда евро за настоящите 12 месеца. Той посочва, че за първата половина на 2020 година загубите са от 40 милиарда евро, а за втората се очаква те да достигнат 43 милиарда евро.

"Няма нито един фактор, който да ни дава повод да смятаме, че нещата ще се подобрят. Несигурността расте, а яснотата се замъглява. Трудно е да се правят прогнози дори за след 10 дни напред", обяснява той.

Експертът акцентира върху решението за въвеждане на по-строги мерки за движение в Барселона, след като там беше отчетен ръст на заразените с коронавирус. Сореда предупреждава, че това решение ще има директен ефект върху другите големи градски дестинации в Испания като Мадрид, Севиля и Сарагоса.

"Представата, която се създава за Испания навън е, че страната не контролира ситуацията с вируса и това поражда паника. Всичко, направено дотук за връщане на доверието, се размива", смята той.

Междувременно представителите на ресторантьорския бранш и на заведенията в Испания публикуваха доклад по-рано през седмицата, от който става ясно, че два на всеки три заведения в страната остават затворени. Повечето от тези, които все пак работят, са на загуба. Изчисленията показват, че досега врати са затворили 40 000 заведения и до края на година техният брой може да се увеличи до 70 000.

Испания е изгубила €7 милиарда приходи от туризъм за месец

Една от най-посещаваните страни в Европа е изгубила €7 милиарда приходи от туризъм за месец

Април на практика е бил нулев за страната откъм чуждестранни посетители