Миналата година беше силна за повечето участници на Wall Street, в контекста на ръста на нарастването на фондовите пазари. Затова и голяма част от банките в САЩ постигнаха по-добри резултати от предварително заложеното, предава Reuters.

Но докато самите компании растат успешно, бонусите във финансовото сърце на САЩ или са замразени, или дори спадат. Morgan Stanley например понижи общия размер на заплащането за 2019 г. на главния си изпълнителен директор Джеймс Горман (на снимката) със 7% на годишна основа.

Средната годишна заплата в София е нараснала до 19 000 лева за 10 години

Средната годишна заплата в София е нараснала до 19 000 лева за 10 години

Растежът на възнагражденията от кризата насам е 110%

Подобна е ситуацията и във всички останали водещи инвестиционни банки - Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup и JPMorgan, предаде изданието, позовавайки се на свои източници. От самите банки не са коментирали официално.

Сред причините за това е, че макар инвестиционното банкиране да расте, комисионните, които финансовите институции са получили като посредници при сливания и придобивания, са спаднали значително.

33 часа са нужни на британските директори да изкарат средната за Острова заплата

33 часа са нужни на британските директори да изкарат средната за Острова заплата

Малко преди 17:00 часа днес те вече ще са прибрали 29 хил. паунда

"Пазарите може да растат, приходите може да растат, но това не означава, че и възнагражденията ще растат", каза лаконично финансовият консултант Алън Джонсън пред Reuters. Неговта прогноза е, че в най-добрия случай за работещите на Wall Street бонусите ще останат без промяна.

За последните години банките автоматизираха много от дейностите си - от някои сегменти на търговията с акции до откриването на потенциални възможности за инвестиране в бизнеси. Освен това те промениха дейностите, ориентирайки се към по-спокойните води на управлението на богатство, съхраняването на корпоративни финанси и кредитирането.

Затова вместо да назначават финансисти, всъщност фокусът на техните HR екипи е насочен към привличането на ИТ таланти. Същевременно много от бившите им служители напуснаха към инвестиционните фондове, които плащат по-високи възнаграждения.

Само през последното тримесечие на миналата година Morgan Stanley освободи 1500 души от инвестиционното си подразделение например.