Wirecard AG подаде документи за несъстоятелност в четвъртък, след като главният изпълнителен директор на германската компания за платежни услуги бе арестуван, а €1,9 млрд. липсват от сметките ѝ, предава Bloomberg.

Wirecard цитира свръхзадлъжнялост като причина зад решението да търси защита от кредиторите. Засега не е ясно дали процедурата ще се прехвърли и върху дъщерните дружества. Wirecard Bank не е включена, като германският регулатор BaFin е отговорен за решение дали една банка трябва да подаде документи за несъстоятелност.

Колапсът дойде след като стана ясно, че €1,9 млрд. липсват от баланса на германския финтех. Само за седмица компанията, смятана за бъдещето на германския финансов сектор, отчете рязък срив в цените на облигациите и акциите, а Маркъс Браун, основен акционер и бивш главен изпълнителен директор, бе арестуван след почти две десетилетия начело.

В четвъртък акциите загубиха нови 69,44% от стойността си до €3,76. За седмица те изтриха 96,40%, а пазарната капитализация е съвсем малко над $400 млн.

Процедурата по несъстоятелност оставя кредиторите на Wirecard в дълги преговори с администраторите за това каква част от средствата си ще успеят да получат обратно. Сред банките, които са заели пари на германския финтех, са Commerzbank, ABN Amro, LBBW и ING. За Германия случаят е изключително срамен, след като регулаторът не предприе никакви действия след разкриващите статии на Financial Times, публикувани преди месеци. Вместо да предприеме собствено разследване, BaFin реши да забрани на инвеститорите да търгуват "на късо" с акциите на компанията.

€5 милиона: гаранцията на бившия директор на Wirecard

€5 милиона: гаранцията на бившия директор на Wirecard

Маркус Браун е обвинен в изкуствено раздуване на счетоводния баланс и продажбите на компанията

AP посочва, че скандалът покрай компания, която е включена в индекса Dax, поставя под въпрос възможността на страната да наздирава корпоративните си титани. Дори и след като размерът на измамата стана ясен, регулаторът не признава вина.

Wirecard предоставя технология на компании и потребители, която прави възможни безкасовите плащания - растящ и конкурентен пазар. Основателят ѝ Маркъс Браун, който подаде оставка като CEO миналата седмица, заяви, че "не може да бъде изключено", че компанията е жертва на измама. Той бе арестуван в понеделник по подозрения за счетоводни измами, а по-късно освободен под гаранция.

Твърдеше се, че липсващите €1,9 млрд. са в попечителски сметки в две банки във Филипините. Те обаче заявиха, че Wirecard никога не е била техен клиент.

Корпоративните скандали не са новост дори за дисциплинирана Германия.

Volkswagen бе хваната, че мами на тестовете за вредни емисии и досега компанията е платила над €33 млрд. глоби и съдебни споразумения. През 2007 г. главният изпълнителен директор на Siemens напусна след скандал с подкупи за чуждестранни политици. Deutsche Bank бе глобена, тъй като не спазваше правилата срещу прането на пари.

Wirecard: Някогашната финтех надежда, която се превърна в срам за Германия

Wirecard: Някогашната финтех надежда, която се превърна в срам за Германия

Скандалът около компанията се задълбочава, след като се оказа, че в баланса ѝ липсват 1,9 милиарда евро