Шестте най-големи американски банки никога не имали година с печалба от над $100 милиарда. Досега, пише Bloomberg.

Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и останалите вече отчетоха над $111 милиарда за 2018 г. Morgan Stanley ще направи числото още по-голямо, когато представи своите резултати за четвъртото тримесечие в четвъртък.

Банките могат да благодарят за резултата на данъчните облекчения, въведени от републиканците, както и на повишаващите се лихви, ръста на сделките и бума на търговското банкиране.

JPMorgan и Bank of America Corp. отчитат рекордни години, а Goldman Sachs и Citigroup записват най-голямата си печалба от финансовата криза насам. Впечатляващите числа и оптимистичните коментари от лидерите на банките може и да надвият страховете, че повишаването на лихвите и рисковете от търговската война слагат край на добрите времена за най-големите институции в сектора.

"Дали това е краят на цикъла? Не мислим така", казва главният финансов директор на JPMorgan Мариян Лейк. "Смятаме, че прогнозата за растеж на икономиката все още е силна. Потребителите все още са силни и очакваме, може би по-бавно, но продължаващ растеж на световната икономика".

Индексът KBW Bank натрупа нови 11 процента през този месец, благодарение на резултатите от последните три месеца на миналата година. През 2018 г. той изтри 20 процента - най-лошото представяне за последните седем години.