Nike намали очакванията си за продажбите на своите продукти през 2022-а година. От компанията заявиха още, че очакват забавяне по време на коледното пазаруване тази зима. Nike обвинява за тези неща продължаващата криза във веригите за доставки, заради която разходите за превоз на товарни продукти се увеличават непрестанно. 

Затварянето на фабрики във Виетнам, където се произвеждат около половината от всички обувки на Nike, оказаха огромен натиск върху световните вериги за доставки, които още не могат да се съвземат изцяло от въздействието на продължаващата пандемия. Акциите на базираната в Орегон американска компания, които се понижиха с около 9% от рекордно високия си резултат през август, паднаха с още 3,3% тази седмица.

Nike може да загуби производството на 160 милиона чифта обувки заради спрените фабрики във Виетнам

Nike може да загуби производството на 160 милиона чифта обувки заради спрените фабрики във Виетнам

Според анализатори въздействието от спряното производство ще се усети върху компанията чак през пролетта на следващата година

В изявление на компанията се казва, че очакванията за 2022-а година са за средно-едноцифрено увеличение на годишния ръст на продажбите в сравнение с двуцифреното увеличение, което беше прогнозирано по-рано. От Nike очакват още ръстът на приходите през второто тримесечие на финансовата година да бъде значително по-малък от очаквания преди това. Именно заради затворените фабрики.

"Във Виетнам почти всички фабрики за обувки остават затворени по нареждане на правителството. Опитът ни с Covid-19 показва, че повторното отваряне и връщането към пълния мащаб на производство ще отнеме още доста време", заяви главният финансов директор на Nike - Матю Френд.

До момента компанията е загубила 10 седмици производство във Виетнам и ще отнеме поне няколко месеца, докато се възстанови пълното производство.

Nike затвори офисите си за седмица, за да осигури на служителите “почивка от стреса”

Nike затвори офисите си за седмица, за да осигури на служителите “почивка от стреса”

Магазините обаче няма да почиват

Брокерската компания BTIG също понижи акциите на Nike като подчерта, че компанията има проблеми с продажбите в Северна Америка, Европа, Близкия изток и Африка.

И други компании, като Abercrombie & Fitch и Adidas, също понасят ударите на панемията върху бизнесите си именно заради проблемите с производството във Виетнам. Според повечето прогнози локдауните в много части на страната ще продължат поне до края на септември.