Известният икономист и инвеститор Даниел Грос, пoчeтен члeн нa Цeнтъpa зa eвpoпeйcĸи пoлитичecĸи изследвания, Брюксел, съветва какво да направите, ако не искате да правите това, което се налага да правите и от което се нуждаете.

Има неща, които искаш да направиш. Има неща, които трябва да се направят. Понякога е едно и също. Но в този текст говорим за ситуации, в които това не е така.

Мисленето за изпълнението на определена задача може да бъде приятно, или може да бъде болезнено. Това е така, защото мозъкът винаги изгражда някакъв сценарий за бъдещето. Радвате се, представяйки си как ще изпитате усещането за поток (когато поемете страничен проект през уикенда, интересно ви е и времето лети неусетно). И страдате, ако този сценарий описва нещо монотонно или жалко. Лошо е, когато прогнозата е толкова болезнена, че дори не можеш да мислиш за действията си както трябва. Например, "Трябва да се справя с данъците... (боли да мисля за това) Кога трябва да го направя? Можете ли да се сетите за нещо друго, моля? "

Снимка 534262

Източник: iStock

Започваш да правиш нещо, но не свършваш и усилията за завършване на задачата се покачват. Мозъкът ти изгражда модел, базиран на минало поведение. Ако не успеете да изпълните задачата, мозъкът ще предскаже, че ще се провалите отново. Ето защо, мисленето за проблема е емоционално източване. Което увеличава вероятността от провал. Порочен кръг.

За щастие, тези прогнози често са грешни. Всичко, което е необходимо, е да се променят моделите на мислене. Ето няколко стратегии, които намирам за полезни да заблудите себе си и да направите това, което трябва да се направи.

Разбийте голямата цел на малки задачи

Предсказваш провала, когато не разбираш какво да правиш. Никога, никога, никога не включвайте плашеща задача в списъка си със задачи. Дори "справянето с данъците" е твърде неясно. Как да го направя? Откъде да започна? И по-важното е, каква е най-малката стъпка, която можете да предприемете днес, за да стигнете до крайната цел?

Разбийте голямата задача на малки парчета. Мънички задачи, които могат да се изпълняват с минимум мъчения. Така създаваме добър модел на прогнозиране, където успяваме да изпълняваме задачи, дори и да са много малки.

Преименуване

Не прави нищо, което звучи ужасно. Просто променете формулировката в списъка си със задачи. Не "оправям данъци". Вместо това напишете "събиране на финансови документи". Това е най-малкият етап. Разбира се, можеш да го направиш още сега. По този начин можете да надбягате себе си, като превърнете задачата в нещо много просто. И дори да не работи, сега, мислейки за задачата, ще формирате различна прогноза.

Снимка 326550

Източник: iStock

Визуализиране

Просто фантазирай. Какво ще правите, когато плащате данъците си? Умствено режисирайте филма. Някои части от него ще предизвикат неутрална реакция. Някои ще бъдат отрицателни ("Пфу, трябва да събера много документи... скучно!"). Давате си положителни данни, за да направите задачата по-малко трудна. Демистифицираш. Спортистите, които визуализират представянето си, постигат по-добри резултати. Станете олимпиец в това изпълнение.

Снимка 325330

Източник: Europa.eu

Говорете с другите

Общуването с другите има предимствата на:

  • Може да имат добри идеи за вашата задача.
  • Разговорът ще ви направи по-отговорни, особено ако кажете на събеседник, че ще изпълните тази задача.
  • Разговорът провокира мисълта, а по-конкретна, по-детайлизирана задача е по-лесна за изпълнение.

Намиране на друг начин

Понякога имаме плашеща задача, която може да се извърши ръчно или със скрипт (компютърна програма бел. ред.). Ръчно е по-бързо. Но ако се поддам изкушението на отлагането, се принуждавам да напиша сценарий, който дори ми доставя удоволствие, защото това е нова формулировка на проблема.

Снимка 544303

Източник: iStock

"Усилватели" на волята

Не мисля, че е възможно да се "увеличи" волята завинаги, но може да се осигури някакъв временен тласък. Трябва да разберете какво подобрява настроението ви и да го използвате като инструмент.

Музика. Имам плейлист, който слушам, когато имам нужда от енергия. Това са песни, които обичам и не слушам често. Вярвам, че силата на една песен намалява, ако я слушате постоянно.

Тренировки. Често поемам смущаващи задачи след тренировка. Това работи по две причини. Първо, благодарение на приливът на ендорфини, вие се чувствате прекрасно, вие сте по-толерантни към болката. Второ, след като току-що се справихте с "предизвикателството", умът ви ще си помисли, че ще се справите с още един. Убеждавам се, че задача е просто упражнение, което трябва да се направи.

Кафе. Точното количество кафе повдига духа ми. Ако пия твърде много, се изнервям. Малко количество е достатъчно за мен - около 50 мг.

Експериментирайте и изберете това, което е подходящо за вас.

Източник: dcgross.com