Заплатите в България са отчели най-голям темп на растеж за последното близо десетилетие в началото на 2017 година. Изчисленията на европейската статистическа служба "Евростат" показват, че минималната работна заплата в страната расте прогресивно.

Сериозен принос за този резултат имат чуждестранните компании, които правят свои клонове на наша територия и наемат наши квалифицирани кадри, смятат социолозите.

Това е и причината в последно време много хора да се ориентират към работа в авторитетна и просперираща международна фирма, осигуряваща конкурентна работна заплата на своите служители, както и доста допълнителни привилегии.

За ползите от работата в такава компания

Съвременна работна среда

За разлика от практиката при българските фирми, чуждестранните имат стройни правила за управление и мотивиране на служителите си. Главният фактор, разбира се, е заплащането. Обикновено, международните компании формират трудовото възнаграждение в зависимост от сложността на задачите, които поема служителя и начина на изпълнението им.

Винаги съществува опцията за увеличаване на заплатата при наличието на проявено усърдие от страна на служителя. Допълнителни стимули могат да бъдат билети за културни или спортни събития, почивки, карти за отстъпки и други.

Кариера в международна фирма като плюс в автобиографията

Най-вероятно не смятате да работите цял живот в една-единствена компания, дори и да е лидер в своя бранш. Самият факт, че сте били част от екипа й обаче е достатъчен плюс в трудовия ви стаж.

Няма съмнение, че подобен опит звучи достатъчно авторитетно, за да привлече погледа на някоя друга такава компания. От нейното ръководство от своя страна с цел да ви заинтригуват, ще ви предложат подобаващи условия на труд и конкурентна заплата.

Възможности за израстване в кариерата

В такива компании добрите качества и професионализъм никога не остават незабелязани. Рано или късно отличилите се служители си проличават и управата им дава възможност за кариерно израстване.

Възможност за работа в различен, по-добър офис на фирмата

Международните компании не се ограничават само с увеличаване на заплатата и повишаване в службата. Квалифицираните и амбициозни служители често биват премествани в по-проспериращите офиси на фирмата в страната и чужбина.

Една от най-желаните и коректна към своите служители компании в страната е БТЛ Индъстрийз. Практика на фирмата е да проучва предварително какви са работните заплати на различните позиции и след получаване на информацията да предлага около 10% по-високо заплащане за същите позиции.

БТЛ Индъстрийз има и една своя запазена марка. Те предлагат нещо, което никой друг не предлага на нашия пазар, а именно, гъвкаво работно време за всички служители, включително и тези от склада и производството.

В компанията, всеки човек преценява в колко часа ще започне работа, според това как му е най-удобно. Някои хора започват в 5.00 ч. сутринта, други — в 10.00 ч. преди обяд. Има много фирми, които го правят, но това е привилегия за високи позиции, никой не го предлага за работниците.

Друго сериозно предимство на БТЛ в момента в Пловдив е, че няма работа на смени, което е изключително важно за хората. Повечето фирми назначават втора и трета смяна с цел да не плащат повече заплати, но това е натоварващо за хората.

БТЛ Индъстрийз, с цената на това да не намаляват себестойността, просто наемат повече хора и площи.