Успехът неизменно включва правене на нелесни избори в извънредни ситуации. Често това дали те са правилни или грешни се разбира след доста време и дори, след редица негативни последствия.

По време на 2005 Q&A срещата на студентите от Университета Небраска Линкълн с Бил Гейтс и Уорън Бъфет, Оракулът на Омаха обяснява своя начин, по който преценя дали е едно решение е достатъчно рационално.

Въпросът, как може да се вземе етично решение в трудна ситуация, той получава от студент. Милиардерът обяснява, че нещата опират до репутация, пише CNBC.

"Ние имаме средствата, от които се нуждаем. Докато се опитваме да спечелим повече, може да си позволим да изгубим пари, но не и репутацията си", Бъфет дава пример, визирайки себе си и Бил Гейтс.

Тестът с вестник

Не е лесно да се управлява империя с 360 000 служители като Berkshire Hathway и да се следи дали всеки мениджър взима правилните решения. Но Бъфет има стратегия, която му помага да следи как се справя огромния му екип в това отношение.

"Моля мениджърите си да погледнат на всяко действие, не просто чрез стандартните принципи, а така, все едно утре то ще е водеща новина в местния вестник", казва милиардерът.

Той им обяснява, че статията ще бъде написана от доста интелигентен, но нелюбезен журналист и, че ще се чете от техните близки, семейства и приятели.

"Много е лесно. Ако решението им премине теста, значи е ок. Но, ако се замислят, то, тогава не става."

Той се е пошегувал със ситуацията, като е казал, че екипът му може да го потърси за съвет, но ако го направи, значи нещо не е наред.

Колко пари носи в себе си Уорън Бъфет?

Колко пари носи в себе си Уорън Бъфет?

Легендарният инвеститор плаща почти винаги в кеш

Милиардерът предлага и втори вариант за ситуацията. А той е урок, който е научил от неговия баща.

Според Оракулът на Омаха е много по-важно човек да отговори на собствените си очаквания и да удовлетворен от свършеното, а не непрекъснато да търси чуждото одобрение. Вътрешните критерии се определят от ценностите, а те са различни за всеки.

"Ако можете да намерете спокойствие и да се чувствате добре с постигнатите резултати, значи водите щастлив живот, но хората се влияят от чуждото мнение в повечето случаи", обяснява Бъфет.

Уорън Бъфет е известен с високото си чувство за морал и това, че живее съобразно собствените си ценности.