Не селфита, сторита и клипчета, а споделено познание. Не лайкове, а дискусии, посветени на идеи. Не инфлуенсъри, а бизнес лидери на мнение. Не просто социална мрежа, а LinkedIn. За 20 години платформата се превърна в най-големия виртуален форум за професионалисти и бизнеси по света. Вече - и у нас.

Българите в LinkedIn са 1,2 млн., фирмите - над 24 000 и то във всякакви сектори. Все повече хора от българския бизнес създават полезно и за останалите потребители съдържание, като сред тях са и повечето топ мениджъри. Това са само няколко от изводите на първия по рода си доклад за използването на LinkedIn у нас, изготвен от маркетинг агенцията BookMark, която вече 6 години работи с някои от най-големите компании в България.

Най-търсените професии по света (и у нас) в LinkedIn

Най-търсените професии по света (и у нас) в LinkedIn

Месечният прираст на работни места в платформата остава силен

На какво се дължи това голямо влияние? "LinkedIn е платформа за възможности във всеки аспект на думата. Ако хората продължават да я възприемат като социална мрежа за намиране на работа - да, съгласен съм, но в по-широкия смисъл на думата "работа", включително с нови проекти, които всеки един от нас може да привлече за настоящия си бизнес", отговаря основателят на агенцията Александър Кръстев.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Иначе казано - ако искате да направите следващата стъпка в собствената си кариера или в развитието на бизнеса си, LinkedIn е от ключово значение.

Не е просто сайт с обяви

"Добрата новина е, че включително и у нас през последните 3-4 години LinkedIn се забелязва. Преди 2018-2019 г. това не беше така. Със сигурност можем да отбележим много по-бързия темп на нови регистрации в сравнение с останалите платформи - говорим за 20-25% на годишна база и то при не чак толкова ниски начални стойности", коментира пред Money.bg Кръстев.

Голям фактор за това е старанието "LinkedIn да бъде сигурна среда за правене на бизнес - за водене на бизнес комуникация, за привличане на хора, за обучение". Това отсъства при останалите големи социални платформи.

Александър Кръстев

Източник: Личен архив

Александър Кръстев

Той признава, че "тихото мнозинство много дълго време беше над 90-95%" - това беше делът на потребителите, които или въобще не влизат, или не създават съдържание. Сега тенденцията е за все по-активна употреба на платформата.

"С развитието на социалните мрежи личният бранд става все по-важен и то дори не в посока инфлуенсърство. Тук потребителите виждат как активното създаване на качествено съдържание и активното присъствие с добавяне на стойност, със споделяне на опит и даже на собствените грешки помага не само да развиват своите бизнеси, но и да помагат на по-младите потребители да се развиват", допълва основателят на BookMark.

LinkedIn гради своята "армия" от инфлуенсъри

LinkedIn гради своята "армия" от инфлуенсъри

Влиятелни потребители развиват успешен бизнес в деловата социална мрежа

Ключови са и възможностите за обучение, които предлага социалната мрежа чрез своя Learning център: "Тук, понеже е изчистено от всякакъв друг информационен шум, то се възприема много по-ефективно".

LinkedIn.БГ

У нас на годишна база LinkedIn потребителите са се увеличили с 20 на сто. От тях близо 200 000 са активни поне веднъж месечно, а 30 000 публикуват съдържание.

"Българските потребители не изостават, даже бих казал, че са доста любопитни, защото особено през последните 2 години се появяват много създатели на съдържание от бизнеса. Почти всички големи бизнес лидери са в LinkedIn - дълги години много от тях бягаха изобщо от социалните мрежи", посочва Кръстев.

10-те най-търсени умения, които работодателите искат да видят в CV-то ви сега според LinkedIn

10-те най-търсени умения, които работодателите искат да видят в CV-то ви сега според LinkedIn

Голяма част от компаниите обръщат внимание на тези умения

Според него "доста сериозна е представителността на индустриите с висока добавена стойност": сред бизнес профилите най-много са тези на компании, които предлагат консултантски услуги - над 6000, около 3000 са фирмите от производствения сектор, а над 2000 са технологичните.

"LinkedIn вече не е платформата на търговците и HR. Буквално хора от всички нива на бизнесите, с всякакви функции го използват. Собственици на бизнеси, които знаем, че имат голям брой ангажименти, прекарват доста време в LinkedIn и помагат включително чисто стратегически за развитието на присъствието на своите компании", подчертава Александър Кръстев.

Какво трябва да разкрива за вас профилът в LinkedIn?

Какво трябва да разкрива за вас профилът в LinkedIn?

Няколко въпроса, на които мениджърите търсят отговори

Към момента само 174 български компании имат по над 5000 последователи в социалната мрежа, но комуникационният експерт отбелязва, че говорим за ръст от 70% само в рамките на 6 месеца. Освен това "много компании и на глобално ниво разчитат на налагането на определени лица, на техния личен бранд". А в това има резон, защото алгоритмите насърчават съдържанието от личните профили.

Как да направим бизнеса си забележим?

Александър Кръстев споделя своята теория за "петте кръга на LinkedIn" - как платформата може да работи по-ефективно за компаниите:

  • Пример от лидерите и от мениджмънта;
  • Ангажираност от страна на служители, които могат да удвоят или даже да увеличат 3-4 пъти аудиторията, до която достига съдържанието от една страница;
  • Качествено съдържание, което е ориентирано не към продукта и услугата, а към клиента, неговите трудности, задачи и предизвикателства;
  • Постоянно разширяване на аудиторията - ориентация към по-бавни, но дълготрайни резултати;
  • Визия за бъдещето, която привлича лоялни клиенти, защото виждат, че техният партньор знае накъде ще расте цялата индустрия и могат да вървят заедно.