Остава тенденцията технологичните професии да са сред най-търсените, а и сред най-платените, в социалната мрежа за професионални връзки LinkedIn. Това се отнася както за САЩ и Европа като цяло, така и конкретно за българкия пазар, видя Money.bg.

В началото на тази година технологичният сектор е лидер както в България, така и по света. Редом с традиционното търсене на ИТ специалисти - програмисти, инженери по качеството, инженери по данни, ИТ инфраструктурни инженери, ИТ консултанти и ИТ поддръжка - расте търсенето и в другите сектори на дигитално-технологичната икономика.

Сред тях са финансовите технологии, инженерните технологии и зелените технологии.

10-те най-търсени умения, които работодателите искат да видят в CV-то ви сега според LinkedIn

10-те най-търсени умения, които работодателите искат да видят в CV-то ви сега според LinkedIn

Голяма част от компаниите обръщат внимание на тези умения

България, Европа, САЩ

В България сред ИТ професиите най-търсени са позициите за програмист, инженер по качеството на софтуера, DevOps инженер, инженер по данни, ИТ консултант, UX/UI специалист, графичен дизайнер, дигитален маркетинг експерт и видео експерт.

На този фон, глобално през 2023 година се очертава, че устойчивото стабилиране на пазара на труда ще бъде труднопостижима цел. И все пак, прогнозите са умерено положителни относно новите възможности за търсещите работа и оптимизация при подбора на персонал от страна на компаниите. Това става ясно от изследване на платформата LinkedIn, свързано с процесите на глобялния пазар на труда.

През януари 2023 година откриването на нови работни позиции в LinkedIn се забавя значително, но остава над нивата от преди пандемията.

Изследването покацва, че работните позиции, свързани киберсигурност и устойчивост, са сред най-бързо развиващите се. Извън ИТ сектора, все повече се търсят специалистите по продажби, както и т. нар. мениджъри по устойчиво развитие. Това е позиция, свързана с ангажираността от страна на все по-голяма част от бизнеса да намали въглеродните емисии.

Работа за такива хора се търси масово в САЩ, Франция, Германия и Великобритания.

Dell съкращава служители - 6650 работни места

Още един технологичен гигант съкращава служители - 6650 работни места

Компанията е изправена пред рязък спад на търсенето на персонални компютри

Съкращенията

Броят на съкращенията в технологичния сектор не спира да расте през 2023 година. Освен сектора на технологиите, те засягат още работни позиции, свързани с информатиката, недвижимите имоти, медиите и финансите и са ясен сигнал за задълбочаващи се проблеми на глобалния пазар на труда.

Показателят на LinkedIn за съотношението между броя на свободните работни места и на активните кандидати намалява през последните месеци.

Проучване на Агенцията по заетостта (АЗ) за следващите 3-5 години показва, че българските работодатели ще имат най-голяма нужда от хора с висше образование в направленията "Педагогика", "Икономика" и "Електротехника, електроника и автоматика".

Сред най-търсените специалисти със средно образование ще бъдат тези в търговията на едро и дребно, строителството и производствените технологии (текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроене и др.), става ясно от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ).

LinkedIn гради своята "армия" от инфлуенсъри

LinkedIn гради своята "армия" от инфлуенсъри

Влиятелни потребители развиват успешен бизнес в деловата социална мрежа