В края на миналата година у нас беше призната една нова професия - "Консултант по козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия" или казано накратко дрогерист. Вече има 44 такива специалисти в София, а нови 70 души в цялата страна предстои да приключат обучението си в това направление през лятото.

Засега всички те са част от системата на един от лидерите в търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България. Първите четирима специалисти учат в Австрия, а след това се връщат у нас и започват от своя страна да преподават на свои колеги. През следващата учебна година пък ще бъдат приети и първите ученици в няколко професионални гимназии в страната, които ще завършат като консултанти по козметични продукти след 5 години.

За това с какво точно се занимава един дрогерист и как преминава неговото обучение, както и за значението на дуалното обучение пред предаването Money.bg разказва единият от управителите на dm България - Евелина Великова, заедно с директора на професионалната гимназия по екология и биотехнологии в София Наталия Вълчева и ръководителят на Австрийското търговско представителство у нас Улрике Щрака.

"Професията дрогерист съществува от десетилетия в Европа в немскоезичния свят. Типична е за Австрия, Германия и Швейцария - държави, в които търговията с дрогерийни стоки е развита от години. Типичното за тази професия е една добра консултация в магазини, подобни на нашите. В които се предлагат огромно разнообразие от над 14 000 артикула, които са стоки за красота, за здраве, за бебето и битова химия. Работим с огромно разнообразие от стоки и целта на този човек е да бъде запознат в голяма дълбочина. Той обяснява и насочва клиента към най-подходящия за него продукт", обясни Великова.

Специалистите трябва да имат задълбочени познания по няколко различни дисциплини - химия, биология и ботаника. Целта е чрез тях те да могат да обясняват същността на съставките на различните продукти и влиянието им върху човешкия организъм. Завършилите обучение за дрогеристи могат да си намерят работа в специализираните дрогерии в страната. Професията е и добра основа за надграждане на други знания в различни направления.

"Хората, завършили тази професия, могат да се дообучат като фармацевти, за лекари, могат да се обучават също така да работят в производство на козметика и търговия с козметика, на хранителни добавки и търговия или биологични храни", каза Евелина Великова.

Първите 44 специалисти в България, които са част от екипа на dm, работят в магазините в София. В момента обаче тече нов курс. "Нови 70 човека се обучават този път не само в София, а в цялата страна. Работим с професионални гимназии освен в София, във Варна, в Бургас и в Плевен", добави тя.

Управителят на dm България обяснява, че хората, които се реализират като дрогеристи в тяхната система, имат различни възможности за кариерно развитие в бъдеще. "Нашите колеги могат да се развиват в различни сфери - в централата могат да се преквалифицират в отдел, в който се избира асортимента на магазините. Могат да бъдат управители на наши магазини, могат да станат и регионални мениджъри", посочи Великова.

Тя добавя, че от следващата учебна година стартира обучение на ученици в професионални гимназии. Има заявен прием от софийската професионална гимназия по екология и биотехнология и варненската по химични технологии. Там учениците ще бъдат обучавани по системата на дуалното образование, което ще бъде включено в 11 и 12 клас, като през тези две години те едновременно с това ще работят в обектите на dm.

Наталия Вълчева, която е директор на столичната ПГЕБ "Проф. д-р Асен Златаров", обяснява по-подробно какво ще учат те. "Обучението е 5-годишно. Като изключим общообразователните предмети, чисто професионалните включват предприемачество, ботаника и фармакогносия, наука за здравето, наука за храненето, технологии на получаване на парфюмерийни и козметични продукти, бизнес комуникации, управление на продажбите, стокознание и различни други професионални предмети", каза тя.

Австрия е един от европейските пазари с традиции в развитието на професията дрогерист. Там всяка година около 450 ученици излизат с такава специалност от професионалните гимназии. Може да се каже, че страната е един от добрите примери за успешно дуално обучение в Европа.

"В Австрия има повече от 200 професии, за които се предлага дуално обучение. Общо взето около 35 000 фирми в Австрия предлагат дуално обучение. Също така ми се струва интересно да кажа, че 1/3 от мениджмънта в австрийските фирми са хора, обучени в дуалното обучение. Това е една визия, че то не значи, че хората се спират на едно ниво, те могат да учат, да отиват в университет и да станат управители на фирми", разказа Улрике Щрака от Австрийското търговско представителство.

"Няколко професии, които сме въвели и в България, са електротехник, мехатроник, в логистиката. Главните предимства са, че учениците учат практично нещо, а не само теория. Те, когато вече работят в един завод или в един магазин и имат отношение към клиентите, те знаят защо правят нещо и това е съвсем друга мотивация", обобщи тя.