Главният оперативен директор на частната космическа компания на Джеф Безос Blue Origin Тери Бенедикт напуска поста си. Това беше потвърдено и от компанията, пише CNBC.

"Можем да потвърдим, че Тери Бенедикт е решил да търси възможности извън Blue Origin и му пожелаваме успех в бъдещите му начинания", казва компанията.

Бенедикт бе избран за главен оперативен директор през юли 2018 г., след повече от четири десетилетия кариера в американския военноморски флот. Преди Blue Origin, той за последно е служил от май 2010 г. до май 2018 г. като директор на стратегическите системи, която се фокусира върху морски базирани възпиращи системи като ракети.

Напускането му идва на фона на закъснение на компанията за няколко части от нейното амбициозно портфолио от ракети и двигатели. Blue Origin се стреми да се конкурира с подобни на Virgin Galactic и SpaceX на Илон Мъск, съответно в секторите на суборбиталния космически туризъм. Компанията на Безос ръководи и консорциум с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper, за да спечели допълнителни договори с НАСА за изграждане на лунен апарат, конкуриращ се със SpaceX и дъщерното дружество на Leidos Dynetics

Преди четири години ръководството на Blue Origin очакваше ракетата й за космически туризъм New Shepard да може да изстрелва хора до края на 2017 г. Но компанията планира да проведе още поне три тестови полети, преди да го направи.

Компанията пропусна също последните кръгови договори на Пентагона, като SpaceX и United Launch Alliance (ULA) разделиха наградите от август. Blue Origin предложи своята ракета New Glenn, която е в процес на разработка. Първоначално планирано да стартира през 2020 г., компанията очаква стартът й не по-рано от края на 2021 г.