Много от нас се стремят към високи длъжности на работното място - искаме да сме шефове. Разбира се, когато стигнем дотам, невинаги е толкова бляскаво или толкова лесно, колкото сме си представяли. Това е още по-валидно за предприемачите, пише ВBC.

Тайните на успеха в ръководенето на бизнес са тънки, но важни. Това е и тема, която бе повдигната от няколко влиятелни личности в платформата LinkedIn тази седмица. Ето какво казаха двама от тях за това какво е необходимо, за да станеш предприемач.
Ричард Брансън, основател на Virgin Group: „По моето мнение има два вида шефове: мениджъри и лидери".

Британският бизнесмен смята, че ролята на лидера е да работи с хората, „за да промени живота на другите към по-добро". Мениджмънтът пък се отнася до поддържането на процеси, дисциплини и системи. „Там, където мениджърите спазват правилата, лидерите трябва да са готови да ги нарушат или поне да намерят изобретателни пътища около тях", пише Брансън в публикацията си „Какво е необходимо, за да си шеф? Мениджъри срещу лидери".

Според него е жизненоважно да притежаваш лидерски качества, особено ако искаш да правиш бизнес за себе си. Ключът е да имаш и двата типа хора в дадена компания за по-добри шансове за успех. „Бизнес светът се нуждае и от мениджъри, и от лидери, които да запълнят ролята на шефа", пише още Ричард Брансън.

„Когато вярваш в нещо, силата на твоите убеждения ще запали интереса на другите, което ще ти помогне да привлечеш хора, които споделят визията си и са мотивирани да ти помагат в постигането на успеха. Страстта не е само удобно умение за назначаване, а ти помага и да изградиш значими връзки и партньорства с други предприемачи и бизнесмени. Много от тях вероятно ще са добри мениджъри, които могат да помогнат бизнесът ти да расте", смята Брансън.

Рон Шайх, основател, председател и главен изпълнителен директор на веригата за хранене Panera Bread:

„За мен да бъдеш шеф... означава самотни часове в размишляване на предизвикателства".
„Означава безсънни нощи, преценявайки възможностите преди взимането на важни решения, които никой друг не иска да направи, знаейки, че техният успех или провал в крайна сметка е моя отговорност. Това е работа върху детайлите", пише Шайх в публикацията „Искаш да си шефът? По-добре научи какво точно означава".

Той описва и това, което нарича „по-тежките истини за това да си начело". Сред тях са:
„Обикновено бизнесът те притежава, а не ти него. Създаването на бизнес е всепоглъщащо - взима всичките ти часове в будно състояние и много от онези, в които би трябвало да спиш. С теб е в колата, под душа и на почивка. Повечето хора, които правят бизнес, не могат нито да изключат, нито да потиснат ангажимента си към целта, която гонят".

„Ще имате много възможности да взимате решения, защото предизвикателствата на един шеф са безкрайни".

„Докато този бизнес е твоя отговорност, ще трябва ад мислиш дългосрочно. Ще трябва да правиш иновации и подобрения".

Ако всичко това ви звучи обезсърчително, Рон Шайх пише, че все пак е нещо, което никога не би заменил за нещо по-лесно.

„Макар да си шеф може понякога да изглежда като дълго и самотно пътуване, има и отплата и тя не е във властта или парите. За мен е радостта да решавам проблеми, които никой друг не може да разреши. Това е да виждат възможности, които другите изпускат, и да развиваш стратегии, които другите не могат да си представят".

„Да бъдеш шеф е безкрайно възнаграждение, ако истински разбираш за какво работиш", добавя Шайх.