23,4 милиона долара - толкова струва охраната за 2020 година на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг. Това става ясно от годишния доклад на компанията, цитиран от Business Insider.

Разходите на компанията за охрана са по-големи от общите разходи за сигурност на други десет изпълнителни директори на технологични компании.

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг е на второ място с над 7,6 милиона долара за осигуряването на охраната й през 2020 г. Сундар Пичай от Alphabet се класира на трето място с 5,4 милиона долара.

Охраната на бившия главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е струвала едва 1,6 милиона долара на неговата компания, а допълнителните разходи са поети от него.

120 000 долара е платила Uber за сигурността на главния изпълнителен директор Дара Хосровшахи.

Разходите за охраната на Зукърбърг нарастват на годишна база. През 2019 г. охраната на шефа на Facebook е струвала 20,4 милиона долара.

Значителното увеличение на разходите от 3 милиона долара в рамките на година се дължи главно на редовните пътувания с частни самолетии мерките, свързани с сигурността по време на пандемията COVID-19.