Името на Борис Нуралиев вероятно не говори нищо на хората, които са далече от технологичната сфера.

В нея обаче той е известен със своята софтуерна компания 1C, която създава преди 26 години и за това време успява да я превърне във вторият най-голям продавач на счетоводни програми в Русия. Бизнесът от своя страна се отблагодарява на Нуралиев и го "възнаграждава", като го прави милиардер.

Днес милиони руснаци ползват услугите на 1C за смятане на заплати, за финансово планиране и други изчисления. За нея работят и 300 000 програмисти, които създават софтуер на специален програмен език.

"Ние създадохме цяла индустрия", казва милиардерът пред Bloomberg.

Кариерата на Нуралиев започва още през съветската ера. Тогава той работи като компютърен инженер за националния статистически комитет.

Снимка 299251

Източник: Wikipedia

През 1991 година основава 1С и се появяват първите счетоводни приложения. В тези ранни години обаче предприемачът среща проблем в намирането на големи клиенти.

"Мащабните компании се срамуваха да ползват С1", казва той. Скоро обаче бизнесът разбира, че софтуерът е ефективен и в същото време евтин и той започва да се използва масово от малките и средни фирми след падането на комунизма.

През 2014 година започва истинският успех на С1, когато президентът Владимир Путин настоява компаниите за заменят чуждестранните технологии с местни техни алтернативи.

В следващите няколко години софутерът на Нуралиев става по-сложен и започва да се ползва от клиенти като Руските пощи, от енергийния гигант "Газпром" и местните представителства на Daimler, Ford и Siemens. Това превръща С1 в основен конкурент на лидерите в сферата в лицето на SAP и Oracle.

Годишната печалба на компанията се увеличава постепенно и през 2016 година достига 37 милиарда рубли или 650 милиона долара, като държи една трета от софтуерния пазар в Русия, оставайки единствено зад SAP.