Канадските работни места са най-приветливите в света, според ново изследване.

Британската изследователската фирма Kantar стига до това заключение, след като осъществява онлайн проучване сред 18 000 души от 14 държави, проведено между април и юни тази година, пише CNBC.

В резултатите се посочва, че силната позиция на Канада произтича от наличието на женско представителство по висшите управленски нива и по-голямата част от канадците, които вярват, че работодателите им активно търсят начини как да подобряват работните им места.

Всяка изследвана държава получава общ краен резултат, след като се добавят точки за показатели като "чувство за принадлежност", "липса на дискриминация" и "наличие на отрицателно поведение". За всяка категория на респондентите се дават различни твърдения, като са молени да посочат дали са съгласни с тях или дали са имали подобни преживявания.

4 знака, че трябва да напуснем работата си

4 знака, че трябва да напуснем работата си

Кои са те?

САЩ заемат втората позиция заради наличието на равенство между половете и етническо разнообразие на висши управленски нива. Повече от 60% от анкетираните там казват, че вярват, че техният работодател активно се опитва да включи хора от всякакъв произход в компанията.

Съединените щати следват Канада на второ място, класирайки се на добра позиция поради постигнатите добри резултати в етническото разнообразие и това между половете по висшите управленски нива. Повече от 60% от анкетираните в САЩ казват, че вярват, че техният работодател активно се опитва да включи хора от всякакъв произход в своята работна сила.

Германия, Италия и Испания са в челната петица, а Мексико и Сингапур са с най-ниски резултати.

Ето и класацията на Kantar по нейния "Inclusion Index"("Индекс на включване"):

 1. Канада
 2. САЩ
 3. Германия
 4. Италия
 5. Испания
 6. Холандия
 7. Бразилия
 8. Обединено кралство
 9. Франция
 10. Полша
 11. Япония
 12. Австралия
 13. Сингапур
 14. Мексико

Диксриминация на работното място

От проучването на Kantar се установява, че 20% oт канадците и 17% от американците са били подложени на тормоз по време на работа.

Eдна пета от анектираните заявяват, че са били жертва на тормоз на работното място през последните 12 месеца. Междувременно 80% отговарят, че са били свидетели на дискримнация или са изпитвали такава, но само една трета са успели да я докладват.

Един от всеки 10 служители казва пред изследователите, че е бил третиран по различен начин заради етническата си принадлежност.

Тормозът на работното място е най-разпространен в Бразилия, Мексико и Сингапур, докато Италия, Холандия и Испания са страните с най-ниски нива.

Когато става дума за равенство между половете, повече от една четвърт от всички жени заявяват, че са били принудени да чувстват, че не принадлежат към работното си място, като една на всяка пета смята, че е получавала по-ниско заплащане спрямо колегите си от мъжки пол.

Изследователите установяват също, че една четвърт от ЛГБТ хората са били тормозени на работното място през последната година, като повече от една трета от тях смятат, че са имали предизвикателства в кариерата си поради своята сексуална ориентация или полова идентичност.

Най-благоприятните индустрии

Kantar правят и класация на отделни сектори въз основа на отзивите на респондентите.

Работещите във фармацевтичните и образователните сектори са най-доволни от показаната гостоприемност на работните им места, а с най-ниска оценка е технологичният сектор.

 1. Здравеопазване и фармация
 2. Образование
 3. Професионални услуги
 4. Търговия на дребно, търговия на едро и електронна търговия
 5. Финансови услуги
 6. Публичен сектор
 7. Пътуване, транспорт и логистика
 8. Строителство
 9. Производство
 10. Технологии и телекомуникации
Най-богатите места в Европа за живеене и работа

Най-богатите места в Европа за живеене и работа

Столицата на съседна на България държава ще се изкачи на първо място след 40 години