Българите се наредихме на 31 място по ниво на интелигентност в Европа, като страната ни е заковала IQ от 93 точки, сочат данни от проучване на Lynn and Vanhanen. Изследването анализира информацията за 44 държави от Стария континент, а максималното ниво на IQ е 110 точки.

Нивото на интелигентност по родните ширини си дели еднакъв коефициент с Ирландия, чието средно IQ също е 93 точки.

Така страната ни бие по интелектуално ниво 12 държави от Стария континент, сред които Гърция, Литва, Молдова, Кипър и Румъния. Най-нисък коефициент на интелигентност притежават албанци, които държат IQ от 82 пункта.

Оказва се, че най-интелигентните европейци населяват земите на Исландия и Швейцария, където нивото на IQ достига 101 точки.

На косъм от това да се наредят на почетното стъпало пък са великбританци, норвежци, холандци и австрийци, чието ниво на интелигентност е точно 100 точки.

Средното за Европа IQ e 95 точки, като нашият резултат поставя родната страна под тази граница. Въпреки ниската позиция в Европа, българите сме показали по-висок коефициент на интелигентност в сравнение със съседните ни държави.  

По-престижен резултат от страните в Югоизточна Европа са заковали само Хърватия, Словения, Черна гора и Босна и Хърцеговина, като първенец в тази група е именно Хърватия с 99 точки.

Това прави жителите на славянската държава с 4 пункта по-умни от нашенци.

В глобален мащаб данните от изследването сочат, че родината ни заема 43-то място от общо 136 страни по Земята, чийто коефициент на интелигентност е изчислен.

Лавровият венец по този показател грабва Хонг Конг, тъй като територията оглавява световната класация със своите 109 точки.

Според изследването средното ниво на интелигентност за света е 86 пункта, което нарежда страната ни над средните стойности по IQ.