Качеството на живот в столицата ни е по-добро от стандарта в градове като Рио де Жанейро, Пекин и Москва.

С това София се нарежда на 116 позиция в класацията на една от най-големите консултантски фирми Mercer, показа справка на Money.bg с данните на компанията за тази година.

Бразилският град и китайската столица се задържат съответно на 118 и 119 място, а непосредствено след нас се нарежда мароканският град Рабат. Москва от своя страна застава на 168 позиция.

Класацията е едно от най-обширните по рода си изследвания и се провежда ежегодно с цел да помага на мултинационални компании и други работодатели да компенсират служители си справедливо, когато работят в чужбина.

За подредбата се вземат предвид няколко критерия, сред които политическа и социална среда, икономическа обстановка, развитие на образователната система, публични услуги и транспорт, както и възможности за развлечения и отдих. А в класацията се разглеждат общо 231 населени места.

Първенец за пореден път е австрийската столица Виена, а със сребърен медал за град, предлагащ най-високо качество на живот, се окичва швейцарският град Цюрих.

Челната тройка оформя новозеландският град Окланд с признанието на един от най-добрите градове за живеене.

На дъното на списъка е Багдад, като само на крачка от последното място е столицата на Централноафриканската република Банги. 

Водещи световни центрове като Лондон и Ню Йорк тази година изпадат от топ 30, докато големи скандинавски и новозеландски населени места набират все по-голяма скорост.