След като скорошно изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показа, че 25% от жителите на страните от съюза страдат от затлъстяване като този процент се покачва до 60%, когато в сметката попаднат и хората с наднормено тегло, нови данни показват кои ще са лидерите по разходи заради борба с този вид здравословен проблем през следващите 30 години.

Infographic: Where Obesity Places The Biggest Burden On Healthcare  | Statista You will find more infographics at Statista

Безапелационно първото място ще остане за САЩ, където се очаква да се разходват по почти 645 долара на човек през следващите три десетилетия за борба със затлъстяването. Проблемите с наднормено тегло в този период ще струват на бюджета на страната 14% от целия здравен бюджет до 2050 г.

В Канада, заемаща третото място, ще разходват почти 50% по-малко, отколкото в САЩ, или малко над 295 долара на човек. В страната делът на разходите за проблеми със затлъстяването също е по-малък - 11% от бюджета на здравното министерство.

Затлъстяването тежи на образованието, производителността и икономиката

Затлъстяването тежи на образованието, производителността и икономиката

Страните от ОИСР дават $311 милиарда годишно за проблемите със затлъстяването

Сред европейските страни най-сериозно наднорменото тегло ще се отрази върху разходите на Германия, където те ще достигнат малко над 411 долара на глава от населението или също 11% от бюджета за здравеопазване. В челните места попадат също Италия, Испания, Великобритания и Франция, съответно с разходи на глава от населението от 234, 226, 188 и 148 долара на глава от населението.

С придвижването на изток се понижават и бюджетите за борба със затлъстяването и наднорменото тегло. Русия, Китай и Индия ще разходват по по-малко от 10% от бюджетите си за здравни услуги за борба със затлъстяването. В тяхната група по разходи попада и Бразилия, където този дял ще възлиза на 9%.

Coca Cola си "изми ръцете" за затлъстяването

Coca Cola си "изми ръцете" за затлъстяването

Това заяви изпълнителният директор на компанията Мухтар Кент по повод предложението на нюйоркския кмет Майкъл Блумбърг да се ограничи потреблението на напитки със захар

Днес затлъстяването на населението е причина за 70% от разходите за лечение на диабет, 23% от разходите за кардиоваскуларни заболявания и 9% от разходите за ракови болести. В страните от ОИСР средно 8,4% от средствата, заделяни за здравеопазване, се насочват към проблеми, произтичащи от затлъстяването.

У нас данните на Българското дружество по ендокринология показват, че с състояние наднормено тегло или затлъстяване са общо 70% от населението (обратно - с поднормено тегло са 1,58% от жителите). През последните години се наблюдава растеж на средните разходи на здравноосигурено лице, които се отчитат от НЗОК за лечението на хора с диабет например. Само между 2014 и 2016 г. те се покачват с почти 10%, до малко над 166 лв.