Населението на Китай наброява около 1,399 милиарда души. Тези последни статистически данни публикува днес китайското министерство на обществената безопасност.

В края на миналата година в страната са живели почти 17 милиона човека по-малко - 1 382 271 000 души. От този брой почти две трети (65,5%) от населението са в трудоспособна възраст - от 16 до 60 години.

Актуалните статистически показатели са получени с помощта на нова общонационална база данни, уточнява ТАСС. Масивът от данни е създаден от властите в Пекин за по-добър държавен контрол върху изплащаните пенсии, застрахователните програми и регистрацията на браковете.

Китайските държавни органи прогнозират, че през следващите три години населението на страната ще се увеличи с още 20 милиона души. И през 2020 година броят на жителите на Поднебесната империя ще достигне около 1,42 милиарда души.

Второто място в света по брой на населението заема Индия, където живеят около 1,35 милиарда човека, а трети са САЩ с население от 326,6 милиона души.