Един от въпросите, който вълнува феновете на Европейското първенство, което стартира днес е какви ще са цените на бирата и то в горещите точки за туристите.

Европейските столици предлагат съвършено различни цени, най-високи са цените в Северния регион, Обединеното кралство и Франция, а по-ниски са тези на изток.

Според сайта Numbeo, които предлага статистика на разходите за живот, цените на местната наливна бира (0,5 литра) в ресторанти или заведения варират от 2 евро в София до 8 евро в Копенхаген сред столиците на ЕС, по данните, цитирани от Euronews.

Северните страни предлагат най-високите цени на бирата

Обединеното кралство и страните кандидатки за членство в ЕС, Рейкявик в Исландия оглавява списъка с 10 евро на бира, следван плътно от Осло с 9,6 евро.

Следват Копенхаген и Хелзинки със средна цена от 8 евро за половин литър.

Ако сте във Великобритания ще се наложи да платите над 7 евро за наливна бира в Лондон (7,7 евро), а във Париж (7 евро). В Берн в Швейцария струва 6,7 евро. В Берлин същото количество ще ви струва 4,5 евро.

Защо най-скъпата бира в света струва колкото скъп пентхаус

Защо най-скъпата бира в света струва колкото скъп пентхаус

Бихте ли дали половин милион долара за любимата си напитка?

Къде е най-евтината бира в Европа?

На другия полюс са градове като Киев, Минск и Кишинев, които предлагат значително по-евтини. Киев е с най-ниската цена от 1,1 евро на бира, следван от Минск с 1,2 евро и Кишинев с 1,3 евро.

Интересно е, че цените на бирата също са сравнително по-ниски в Мадрид (€3,5) и Лисабон (€ 3).

Снимка 664294

Източник: iStock

Не навсякъде цените на пиетата са като тези в столиците. Обединеното кралство е отличен пример: една бира струва €7,7 в Лондон, но можете да си поръчате за €4,3 в Ковънтри, за €4,8 в Абърдийн и €5,2 в Шефилд.

Къде е най-евтиният и най-скъпият алкохол в Европа?

През 2022 г. според данни на Евростат Исландия е мястото с най-скъпи алкохолни напитки (297% от средното за ЕС), а Унгария (82%) е била най-евтината сред 37 европейски страни.

В ЕС Финландия е най-скъпата страна за консумация на алкохол с индекс на ценовите нива от 213%, следвана от Ирландия (210%).

В Турция и Гърция ценовите нива на алкохолните напитки са значително над средните за ЕС, съответно 173% и 153%. За България този процент е 96%.

Индексът е малко под средното за ЕС във Франция от 99%. В Испания той е 97,6%, в Италия 89,3%, а в Германия 86,7%, което показва, че алкохолните напитки са по-евтини в най-големите икономики в ЕС, в сравнение със средната стойност.