Жителите на Италия могат да се похвалят с най-голямата продължителност на живота в света. А населяващите Ботуша водят най-здравословния начин на живот, показват данните от "здравния" индекс на Bloomberg, който проследява 163 страни по света.

Продължителността на живот в Италия е около 80 години, а непосредствено след Ботуша се нареждат Исландия, Швейцария, Сингапур и Австралия, които оформят топ пет в подредбата.

Всяка страна в индекса е оценена на база продължителност на живота, причини за смърт и здравни рискове, вариращи от високо кръвно налягане и употребата на тютюневи изделия до недохранване и наличие на чиста вода.

Докато Италия е сред най-развитите страни, растежът на местната икономика е в застой в продължение на десетилетия.

И все пак италианците са в по-добра форма, отколкото американците, канадците или британците, които страдат от по-високо кръвно налягане и холестерол, както и отчитат по-ниски нива на психично здраве.

САЩ попадат на 34 място в списъка, а жителите на Острова държат 22 позиция. Канадците пък са част от топ 20 на страните в подредбата, като застават на 17 място.

На Ботуша също така има и "излишък на лекарите", коментира Том Кениън, лекар и главен изпълнителен директор на организацията Project Hope.

А италианците редовно консумират зеленчуци, както и имат достъп до студено пресован зехтин, смятат здравните експерти.